Направиха филм за смолянския планетариум

Култура Новини

Документален филм за планетариума в Смолян млад кино екип. Първото представяне на “Моята звездна приказка” бе в края на миналия месец – на 29 май в бар-галерия “Ателието”. Екипът на филма е Андрей Христозов (режисьор, монтажист и композитор), Стефан Димов (оператор, пост-продукция) и Борис Зафиров (водещ интервюта, организатор на терен). Проектът им е финансиран от Национален фонд “Култура” – програма Публики.

“Реализирайки проекта „Моята звездна приказка” успяхме да създадем естетически издържан аудио- визуален портрет на една от най- значимите научно- образователни институции в Смолян и в България. През погледа на сегашния и предишния и ръководител разказахме за целия път през който е преминал Планетариумът. Успяхме да изведем огромната значимост, която е имал за хората и най-вече за подрастващите поколения в града и страната”, разказва Борис Зафиров.

“За сравнително кратката си продължителност (12мин.) филмът прави добър очерк на връзката  между човек, наука и образование. Включвайки архивни кадри от миналото на Планетариума показахме интензивния му и динамичен живот, с което онагледихме не особено позитивната тенденция на все по- стихващите му дейности през последните 20 години.   След първата си прожекция филмът получи обосновани критични отзиви от професионалисти и любители. Темата е пряко свързана с няколко поколения, които пазят жив спомена за ученическите си посещения в Планетариума, което гарантира зрителски интерес към филма и за следващите му излъчвания “, добави още той.

снимки Андрей Христозов 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.