Може ли Светият синод да бутне от ефир Горан Благоев и „Вяра и общество”?

Новини Под ножа

Отрязаха повторенията на предаването от лятната схема на БНТ без да предупредят автора му

Снимка: БНТ

Недоумявам как е възможно да се постъпва по този непрофесионален, некоректен и подъл начин с предаване, което има своята 15 годишна история и дори бе давано за пример от г-н Емил Кошлуков, коментира Горан Благоев

Ръководството на БНТ взе на прицел „Вяра и общество” и Горан Благоев. Повторения на избрани издания на предаването бяха отрязани от лятната схема на обществената телевизия, без за това да бъде уведомен авторът му.

„Вяра и общество” е в ефир вече 15 години. Предаването е едно от най-авторитетните и гледани формати по БНТ и е еталон за професионализъм, безпристрастност и критичен поглед към делата на Светия синод. Именно такъв бе последният епизод на „Вяра и общество”, озаглавен „Одържавена ли е Църквата в България?“. Гостите на Горан Благоев – преподователят по конституционно право доц. д-р Атанас Славов и архимандрит Дионисий коментираха сериозната финансова подкрепа от страна на държавата към БПЦ по време и след пандемията от коронавирус. Въпросното предаване е разлютило силно влиятелни представители на Светия синод, един от които е Николай Пловдивски.

Ето какво коментира Горан Благоев във Фейсбук:    

Уважаеми зрители,

Току що-разбрах, че без никакво предупреждение програмният директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов е свалил от програмната схема на националната телевизия летните повторения на „Вяра и общество“. До сега, години наред, поради нужда от икономии БНТ излъчваше на запис сборни издания на предаването. Така беше планирано и през тази година. Съгласно отпуснатия ни бюджет за второто тримесечие „Вяра и общество“ приключи оригиналните си излъчвания на 6 юни, след което трябваше да започне излъчването на летните повторения – 13 на брой до 5 септември. Екипът започна да ги подготвя и на този етап почти всички издания са пред финализиране, а някои са напълно готови. И тъй като винаги сме се опитвали да ви предлагаме разнообразна тематика и тази година подходът ни беше да направим сборни летни повторения, като комбинираме различни теми от различни предавания, включително и като се съобразим с празничните дни през лятото – т.е. да не повтаряме предавания 1:1. Така, на вас, нашите зрители, щяхме да предложим 11 сборни летни повторения и само 2 повторения на цели предавания. За съжаление, като изпълнителен продуцент и автор на предаването аз по никакъв начин не бях уведомен за инцидентното решение на програмния директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов. Прави впечатление, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно „Вяра и общество“. Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ.

Недоумявам как е възможно да се постъпва по този непрофесионален, некоректен и подъл начин с предаване, което има своята 15 годишна история и дори бе давано за пример от г-н Емил Кошлуков при първото му кандидатиране за поста генерален директор на БНТ??? Надявам се, че причина за свалянето му от ефир не е последното оригинално предаване на „Вяра и общество“ от 6 юни, когато критично бяха коментирани актуални теми върху отношенията държава-църква в България и което предаване имаше невероятната подкрепа на зрителите и впечатляващ рейтинг???

Досега, по различни пътища, неофициално, получавах сигнали, че „Вяра и общество“ ще бъде свалено от ефира на БНТ и това, както виждаме се случва – пак казвам, без мотиви и без предупреждение. Кой има полза от това??? Със сигурност не и свободата на словото, за която хора като г-н Емил Кошлуков твърдят, че са се борели преди 30 години. За съжаление 30 години по-късно Българя е на 111 място по свобода на словото, защо г-н Кошлуков???

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Може ли Светият синод да бутне от ефир Горан Благоев и „Вяра и общество”?

 1. "СВЕТИЯТ" без кавички? Христос с БИЧ разгони търгашите! каза:

  Синодът от Нотариални МАГьОСНИЦИ няма отдавна никакви причини да се САМОзове „светият“. Всеки нашенец е наясно със търгашеските кроежи и действия на тази …КОРПОРАЦИЯ.
  Ако употребяваме -по инерция- тази дума, не бива да пропускаме малко …кавички.
  Търгаши и Фюрери в Храма следва да бъдат третирани с …камшика! Имаме СВЕТъл пример, майна!

 2. РежимътБоБоТРИ (четири?) е ПОСЛУШНИК.
  Тътри се под строй по църковни манифестации заедно с неизтрезняващи попадии, машинописки, архонтЦи, архонтКи и техните архонтчета.
  Зико, кЛет на Града, е ПОСЛУШНИК.
  ГладАрхитект плужекът Ахрянов е ПОСЛУШНИК на МУТРО’ПОЛИТ’ика Герголюб Баретов (монашеско име? ъ-ъ!)
  Замислят върху всяко Тепе на Града -подобно на Альошата- да изперчат СВОЯ СРЕДНОВЕКОВНА ИДЕОЛОГИЯ.
  На върха на Джамбаз Тепе над скалата с приказната камбанарийка на Света Петка Стара има мозайки (не като Базиликите долу за простолюдието) ОТ ДВОРЦОВА КЛАСА.
  Първо качество.
  Няма нужда, няма МЯСТО там за катедрален „ПАРАКЛИС“ на истеричавия смахнат Аятоллах със злия поглед, ролекс, лимузини и …БИЯЧИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.