АктуалноГрадътНовини

Международен концерт отбеляза началото на учебната година в АМТИИ

Изкуството не спасява животи, но прави животът да има смисъл, каза на откриването ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак

С изпълнения от няколко държави и континента Академията за музикални танцови и изобразителни изкуства „Проф. Асен Диамандиев“ отбеляза началото на поредната си учебна година. Античният театър беше сцената, която посрещна първокурсниците в новото им предизвикателство, приветствани от куп официални лица.

Първа пред тях застана ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак с приветствено слово за бъдещата година. Тя заяви, че това е особено емоционално за нея откриване, тъй като е първото ѝ като ректор. Професор Шекерджиева-Новак сподели впечатлението си от успешната кампания, проведена по време на затруднената обстановка, заради COVID-19. Тя представи част от екипа на висшето училище, ръководителите на катедри, и вдъхновяващо заяви за важността от изкуство – то не спасява животи, но прави животът да има смисъл, каза специалистът по класическо пеене.

Успех в следващата година им пожелаха кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на общинския съвет Александър Държиков, както и представители на студентите. Изказванията на всички бяха обединени около предизвикателствата на образованието в обстановката на пандемия и пожелания за здраве.

След приветствията, церемонията премина към частта с музикални изпълнения. На сцената се качиха оперните певци Ивайло Михайлов, както и представителят от Китай Ванг Йе, който също е студент в Академията. Друго международно участие имаше от Украйна на бесарабската българка Кристина Жечкова, изпълнила „Облаче ле бяло“ в специална продукция, създадена дистанционно по време на карантината от различни музиканти в различни части на света. Поп, джаз и фолклорни изпълнения допълниха програмата по откриването на учебната година в АМТИИ.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина