АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовини

Добрият пример: Хубав ремонт на къща от архитект Чинков пред Библиотеката

Добра съдба сполетя един от ранните проекти на знаменития пловдивски архитект Боян Чинков. Къщата пред библиотеката се ремонтира от няколко месеца, като в последни дни си личи ясно концепцията на ремонта на къщата, която като повечето сгради от периода няма статут на индивидуална културна ценност.

Доскоро тя бе в добро състояние, но собствениците решиха да направят ремонт. Фасадата бе освежена, като са запазени всички детайли на изчистения дизайн на оригиналната сграда – декорации почти няма, като нови такива не са добавяни. Запазени са и старите – специфичната мазилка с хоризонтални линии между прозорците и деликатното рамкиране на прозорците.

Като цяло е запазен изцяло духът на оригинала, което е рядкост в последните години, в които често къщи или сгради от 30-те се ремонтират с надстрояване на етажи, промени в специфични детайли, като фрапатния случай на поетапната подмяна на уникалната стълбищна дограма на училището по дървообработване, а след това и красивите входни врати. Други къщи на Чинков също бяха частично обезобразени, като една на ъгъла на улиците „Виктор Юго“ и „Йосиф Шнитер“, която бе неадекватно санирана, както и друга на улица „Капитан Райчо“ с подменена уникална дърворезбована дограма. Диагонално в съседство пък е складът на Атанас Куцоглу „АКА“, който от съвсем скоро е обграден със скеле, а проектът му не показва никакво уважение към оригинала и въпреки коментарите от НИНКН върху проекта сградата ще бъде напълно обезобразена. В този контекст тези малки радости, като Чинковата къща, заслужават специално отбелязване.

Къщата с добра съдба на улица „Авксентий Велешки“ срещу Библиотеката е построена през 1928 година и е от най-ранните проекти на знаменития пловдивски архитект Боян Чинков. Той завършва през 1925 година и тази сграда се вписва в т.нар. от изследователя и негов син архитект Никола Чинков „първи период“. В книгата за творчеството на Боян Чинков къщата е описана с ценните си характеристики – рядкост за периода е симетричността, оценени са именно детайлите между прозорците, с хоризонтални райета теглени с шаблон, както и рамките около корнизи и прозорци. Жилищната сграда е построена за Ап. Георгиев.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

2 коментари

  1. Преди да ПОЛУЧИ оценките, задължителни за грамотност, компетентност и правоспособност в Архитектурата -така както всеки дипломиран (и грамотен) от Колегията, учил-недоучлият акад. проф. д-р ландш. архийерей Фьодор Кара КАЛИНКА, член-кореспондент на БАНда няма нужда да се хаби да съчинява словоизлияния за „ОЦЕНКА“.

    Невалидни. Не четемЕ.

    (Понятията на г-на за „хубавост“ -кис-кис- личат от снимката на физиономията му горе)

    1. Клиентелата плащаща на тоя продажен бракониер по ценоразписа му за „възхвали“ -или за охулване също- нека вдене, че напразно си харчи парите.

      Платените журналя като Кара КАЛИНКАТА нямат влияние.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина