Новини

Конфиндустрия България ще си сътрудничи с „Тракия икономическа зона“ в образованието и енергетиката

Има различни теми, по които ще си сътрудничим с Тракия икономическа зона /ТИЗ/, като сред основните са образованието, квалификацията на кадри, енергетиката, постигането на нулев въглероден отпечатък. Това заяви при вчерашното си посещение в най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Югоизточна Европа г-н Роберто Санторели, председател на Конфиндустрия България. Маурицио Парусо, заместник-председател и Мила Ненова, директор на сдружението на италианските предприемачи у нас също присъстваха на срещата в Центъра за професионално обучение „Тракия“ в зона Раковски, част от ТИЗ.

„Създадохме първия по рода си в страната обучителен център, обслужващ бизнеса в индустриален парк, с цел не само квалификация и преквалификация на кадрите на компаниите в ТИЗ, а и за практическата подготовка на ученици и студенти“, обясни на гостите инж. Росен Костурков, директор в „Тракия ЕДУ“ – оператор на Центъра за професионално обучение „Тракия“. Този център е уникален за България – тук е разположена последната дума на техниката, занятията са с индустриално оборудване и технологии, които се ползват в реалното производство, посочи още г-н Костурков.

От миналата есен в Центъра се обучават над 60 ученици от 5 професионални гимназии от Пловдивска област, добави инж. Пламен Панчев, създател на ТИЗ и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Той конкретизира, че идеята за тази изключително полезна за подготовката на кадри още от ученическата скамейка програма е на инж. Росен Костурков и е осъществена с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Инж. Костурков е в основата и на проект „Active Learning Community for Upskilling Technicians and Engineers“ по програма ЕРАЗЪМ+ на ЕС, в който „Клъстер Тракия икономическа зона“ заедно с университети и търговски камари от 4 държави /България, Гърция, Сърбия и Полша/ създава учебни програми за активно учене на инженерно-техническия фирмен персонал. Той активно участва и в екипа, развиващ „новото поколение“ въглеродно-неутрални индустриални паркове /ВНИП/. Докторантурата на инж. Росен Костурков е в областта на енергийната ефективност на производствените предприятия и много от изследванията са направени в заводите в ТИЗ, наблегна инж. Панчев.

Той обясни, че проектът ТИЗ-ВНИП предвижда използване на 45% през 2025 г., 60% – 2030 г. и 100% зелена енергия през 2040 г. в индустриалните паркове на ТИЗ. „Стратегията ни е един от пионерите в ЕС за нулев въглероден отпечатък на индустриалните зони. Ще се радваме да открием партньори в лицето на италиански фирми и зони“, обърна се към представителите на Конфиндустрия България инж. Панчев.

„Впечатлени сме от постигнатото в ТИЗ, смятаме, че успешно можем да си партнираме в прехода към ниско-въглеродна икономика, защото Италия е един от европейските отличници в тази област“, коментира г-н Роберто Санторели.

Веднага след срещата инж. Костурков връчи свидетелства за завършен квалификационен курс на служители от завода на „Шнайдер Електрик“, който е ситуиран в друга подзона на ТИЗ – Марица.

Конфиндустрия България е създадена  през 2000 година с цел да благоприятства икономическото сътрудничество между Италия и България, в ролята на представител на италианските предприятия в България. Понастоящем сдружението включва близо 300 фирми. Част от Конфиндустрия България са, както големи групи като УниКредит Булбанк, Дженерали, Мапеи, така и малките и средни италиански предприятия.

Конфиндустрия  България отчита предприемаческа дейност, която възлиза на общо 2 милиарда евро преки инвестиции, продажби на стойност 1,75 милиарда евро и 30 000 работни места.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина