АктуалноГрадътКултураНовини

Кому е нужна ограда за десетки хиляди около Дондуковата градина?

Концепцията за ограждане на паркове не е местна, съществува на запад, но включва и идеята те да се заключват през нощта

Полемика относно проекта за реконструкция на Дондуковата градина предизвика една от идеите на местната власт – изграждането на близо 2-метрова ограда около зелената площ. Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов представи идеите пред народни представители – за ремонти и реконструкции на знакови обекти, като подлеза на баня „Старинна“ или реставрацията на Хуманитарната гимназия. Сред проектите бе и реконструкцията на Градската градина, която се намира непосредствено до Район централен и Природоначуния музей (сграда на първата пловдивска общинска администрация) – градина, по-известна на широката публика като „Дондуковата градина“.

Идеята за ограда около зелената площ срещна доста противници – сред които ландшафтни архитекти, урбанисти и общински съветници. „Ограда за няколко хиляди лева, която ще превърне парка в затвор“, коментира във фейсбук ланд. арх. Невена Пачеджиева.

Кому е нужна тази ограда, с какво ще промени състоянието на градината и защо изобщо ще се харчат хиляди левове публични средства са въпроси, които пловдивчани си задават. Функционално такава преградна роля в момента играят храстите, които обграждат целия парк. Почти всички зелени площи по протежение на трите тангенти – улица „Бетовен“, улица „Христо Г. Данов“ и покрай тротоара на бул. „6-и септември“ създават визуална, естетическа, донякъде шумова и транспортна преграда на границата на Дондуковата градина. Иначе казано: Ако целта е да се ограничи влизането в парка от места, които не са пътеките – това се случва и в момента и няма да се промени с поставянето на ограда.

За възстановяване на автентичност също е трудно да се говори. Действително в даден момент от съществуването си Дондуковата градина е имала ограда, но тя е имала съвсем други функции и вид. Самият парк е претърпял и множество промени, смятат специалисти, проучвали историята на зелената площ и сегашните проекти са далеч от реално възстановяване на автентичния ѝ вид, което едва ли е и нужно. Самата оригинална ограда е приличала на оградите на частните къщи из Пловдив – около метър каменна ограда, над което има и метална част.

Концепцията за ограждане на паркове, където това е било практика или все още съществува, е свързана и с тяхното заключване през нощта за безопасност – дали това е в плановете на местната власт не е ясно, но едва ли някой пловдивчанин иска в града ни да има паркове, които са с ограничен достъп.

Извън тези планове, за момента няма съществена аргументация за ограждането на Дондуковата градина – старата Градска градина на Пловдив. И ако действително се планира нещо подобно, то трябва да бъде по-добре подплатено от местната власт, за да не останат съмнения, че просто трябва да се изхарчат едни излишни средства.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

5 коментари

  1. Някъде пишеше, че е заложена в първоначален проект и няма да се гради, но аз съм за. Така е в Лондон. Също съм за да въведат часове за разхожда е на кучета и после ако има полудели с пуснати животни яки глоби. И това пак от Лондон. Бай БГ е крайно време да се научи.

  2. Тошко, не коментирай неща от които не разбираш! Съветвам
    те да се разходиш до Лондон, където, ще научиш, че почти
    всички паркове са заградени с подобни железни огради! Те инглизите сигурно са по-глупави от нас за да ги заграждат.
    Само след месец,ще отворят новото заведение,зад дома на
    младженците и всеки петък и събота след полунощ пияните
    ганчовци ще пият,пеят и повръщат на воля в същата тази
    Дондукова градина! И единствено само здравата ограда и
    евентуални пазачи могат да предотвратят подобен апока-
    липсис! Това го казвам от опит,тъй-като живея съвсем
    наблизо. Вече сме ги наблюдавали тези сцени, когато работеше
    предишната пицария! Тъй-че г-н Стаменов не слушайте
    подобни всезнайковци, а си извършете ремонта, както си е
    по план! Пожелавам успех!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина