ГрадътНовини

Кой е Илия Зюмбилев – новият областен управител

Кандидат-кмет с 209 гласа, останал твърдо на последно място на последните избори, ще управлява Пловдивската област

Новият областен управител на Пловдив е Илия Зюмбилев, назначен от квотата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ от министър-председателя академик Денков.

Кой е той? От прессъобщението на Министерски съвет научаваме, че е специалист в сферата на енергетиката, електроинженер с докторска степен по материалознание, автор на научни статии и книги.

Освен тези части от биографията му, той е и активен политик в Пловдив от дълги години. Зюмбилев е кандидат-кмет от БЗНС на последните местни избори от 2019 година. Той събра рекордно ниските 209 гласа и се нареди твърдо на последното място с 0,19%. Той е председател на БЗНС на национално ниво. Партията на Зюмбилев няма никаква разпознаваемост на местно и национално ниво, като за общински съвет не събира и 200 гласа в Пловдив. Земеделската идея в Пловдив всъщност е представена от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ – структура, която редовно има по няколко общински съветници в Пловдив.

Самото БЗНС последно е участвало на изборите през ноември 2021 година, когато ръководител е Николай Ненчев – министър на отбраната във второто правителство на Бойко Борисов. През 2021 година партията е част от „Националното обединение на десницата“, заедно с партиите на Петър Москов и Цветан Цветанов. Тогава на национално ниво обединението събира подкрепата на под 12 000 души в цяла България и 0,4%.

През май 2022 година Ненчев е сменен от Зюмбилев, след което партията дори не се записва за участие в изборите. БЗНС не е част и от коалицията „ПП-ДБ“, явила се на изборите през април 2023 година. Единствената връзка на Зюмбилев е, че участва неофициално на сцената в няколко медийни изяви на коалицията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина