ИзбориНовини

КЕВР отговаря на „Булгаргаз“ за увеличението до 12 август

Председателят на КЕВР съобщи, че цената на природния газ ще бъде обсъдена на открито заседание във вторник (09.08.2022г.).

До 12.08 трябва да бъде ясо дали КЕВР ще одобри увеличението на цената на газта с близо 60%, което бе поискано от „‘Булгаргаз“.

Предвид настоящата ситуация обаче регулаторът няма правомощия да променя съществено цената.

„В тежката ситуация, в която е изправена страната ни по отношение доставките на газ, „Булгаргаз“ трябва да осигури количествата за регулирания пазар – топлофикациите и битовите потребители“, подчерта шефът на КЕВР.

Комисията ще направи всичко възможно, за да намери решение за облекчаване положението на потребителите, включително с разнообразяване на доставките, като подчерта значението на интерконектора Комотини – Стара Загора.

Иванов не подмина и проблема с тежкото състояние на „Топлофикация София“.

„Топлофикация София“ практически не се издължава за покупката на природен газ и е в много тежко състояние по причина, че трябва да фактурира цени от порядъка на 120 лв. на мегаватчас, а купува природен газ при цени не по-малко от два пъти по-високи“, каза той.

Иванов съобщи още, че утвърдените цени на тока от 1 юли ще се запазят такива поне до края на годината. Ще се търсят решения и цената на природния газ да не се променя драстично до 1 януари 2023 г.

Тези въпроси ще бъдат обсъждани днес на среща на ръководството на КЕВР със служебния министър на енергетиката.

Самият Иванов не допусна, че ще се върви към възобновяване на доставките от руската страна. Според него по-скоро ще се търсят възможности за тяхното разнообразяване.

Източник: bnr.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина