АктуалноГрадътКултураНовини

Изложба показва първите членове на пловдивския БИАД

Българското инженерно-архитектурно дружество в Пловдив е основано преди точно 100 години, а най-изявените ни архитекти са сред първите му членове

Изложба по повод 100-годишнината на пловдивския клон на Българското инженерно-архитектурно дружество показва интересни факти от историята на първите му членове. През седмицата юбилеят бе отбелязан в сградата на Дома на науката и техниката – собственост на Научно-техническите съюзи, днешният наследник на БИАД. Изложбата, организирана съвместно от НТС, пловдивският клон на Камара на архитектите, фондация „Български архитектурен модернизъм“ и Държавен архив – Пловдив, е подредена във фоайето на Дома и е част от събитията по повод юбилея.

На таблата можем да видим любопитна информация, събрана от екипа на изложбата от непубликувани архиви, нови проучвания и известните книги за пловдивската история – с данни за първия председател на пловдивския клон инж. Дамян Вълчанов, както и архитектите Боян Чинков, Христо Пеев, Лазар Нанчев (зам.-председател на БИАД) и др. Представени са интересни паралели от сега съществуващи сгради и техни проекти, изкарани от архива – както на цели сгради, така и на различни детайли, като например рамки за прозорци и др.

изложба архитектура пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина