Иво Даскалов отива на съд за 3 жертви на пътя

Новини Темида

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Иво Даскалов, на 47 г. Той е предаден на съд за това, че на 02.05.2021 г., на главен път II – 86 /гр. Пловдив – гр. Смолян/, при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил „БМВ – Х5“, е нарушил правилата за движение, при което по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже  – Н.И., на 43 г., Г.К.,  на 36 г., и Р.У., на 38 г. и случаят е особено тежък.

Припомняме, че на 13 май м.г. стана ясно окончателното решение на Апелативния съд за определяне на мярка за неотклонение на водача –  20 000 лв. парична гаранция.

Това предизвика Близки на загиналите в катастрофата по Великден да протестират пред съда в Пловдив.

На посочената дата обвиняемият Даскалов бил със свои близки и познати в къща в с. Бойково, обл. Пловдив, където празнували Великден. Около 21,30 ч.,  И.Д., заедно с Г.К. и Р.У., се качили в лекия автомобил „БМВ – Х5“.  Колата шофирал И.Д., въпреки че през деня употребявал алкохол. Те тръгнали в посока към гр. Пловдив. Г.К. пътувал на предната седалка, а Р.У. – на задната, зад шофьора.

Той се движел с автомобила по Околовръстното шосе на гр. Пловдив. В момента на инцидента той управлявал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, а именно 2,17 промила и със скорост от 180 км/ч при разрешени 90 км/ч за пътно превозно средство категория „В“ извън населено място. Той предприел маневра изпреварване, но не успял да се върне в напуснатата от него пътна лента, в резултат на което настъпил челен сблъсък с идващия отсреща лек автомобил „БМВ – 730 Д“, управляван от Н.И. Вследствие на сблъсъка на място загинали Н.И. и Р.У., а Г.К. починал впоследствие в болницата.

Според техническата експертиза, причина за катастрофата е управление на лекия автомобил от Иво Даскалов след употреба на алкохол, с превишена скорост  и предприемане на изпреварване по време и място, когато това не е било безопасно.

С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив му е наложена забрана за напускане пределите на България и му  е иззето свидетелството за управление на моторно превозно средство.

Споделете ни във:

1 thought on “Иво Даскалов отива на съд за 3 жертви на пътя

  1. Да караш пиян, с двайно по-висока скорост от разрешената – това убийство по непредпазливост ли е!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.