ИзбориНовини

Иван Иванов бе възстановен начело на КЕВР

Вчера и във вторник ГЕРБ, ДПС и ИТН внесоха три различни проекторешения за възстановяването на Иванов начело на регулатора

Депутатите приeха проекторешението на „Има такъв народ“ и избраха новия стар председател на регулатора, пише offnews.bg. В голямата си част групите на ПП, ДБ, БСП, „Възраждане“, както и отцепниците не участваха с гласуването, тъй като решението на КС така или иначе е възстановило Иванов на председателското място в КЕВР.

Вчера и във вторник ГЕРБ, ДПС и ИТН внесоха три различни проекторешения за възстановяването на Иванов начело на регулатора. Всичките версии се базират на Закона за енергетиката, според който предишният избран председател – Иван Иванов (2 април 2015 г.) – изпълнява функциите си до избирането на нов. Такъв, според решението на Конституционния съд от 21 юли, изобщо няма. В този смисъл Иванов може да продължи да изпълнява ролята си на председател.

Няколко часа по-късно вчера се проведе и извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика. По време на заседанието ГЕРБ и ДПС оттеглиха предложенията си, защото версията на ИТН била правно издържана. След това набързо бе прието единственото останало проекторешение.

Освен възстановяването на Иванов с проекторешение на НС, алтернативно решение на казуса с КЕВР дойде от „Демократична България“. Вчера през деня Ивайло Мирчев внесе законопроект за изменение на Закона за енергетиката. Според предложението при липсата на председател (при предсрочно прекратяване на пълномощията му или когато не е избран) останалите членове на КЕВР определят представляващ комисията. Този законопроект обаче дори не успя да влезе в дневния ред на комисията. Текстовете бяха разкритикувани от Ива Митева както вчера, така и днес в зала. Според нея този проектозакон няма да реши проблема, а ще създаде нови.

Междувременно вчера бяха гласувани в комисия и процедурните правила за избор на нов председател на КЕВР. Те обаче дори не влязоха в дневния ред на депутатите днес и така изборът на нов председател на регулатора остава за следващия парламент, а в следващите няколко месеца Иванов ще ръководи КЕВР.

Консенсусният въпрос се превърна в политически скандал

Консенсусният въпрос за съобразяване с решението на Конституционния съд и възстановяването на Иван Иванов начело на КЕВР се изроди в поредния политически скандал. Личните нападки и размяната на обвинения бе начинът, по който депутатите решиха да се сбогуват с парламента. И още, така дебатът премина в политиканстване, разтегли се с часове и съвсем удобно забави приемането, макар и на първо четене, на закона за КПКОНПИ.

Всичко започна с изказване на Ива Митева, която упрекна ПП, че заради тях се е стигнало до решението на КС. Митева определи групата на „Продължаваме промяната“ като аматьори, а нормотворческата им дейност – като „законодателен разврат“. На думите ѝ отговори Николай Ангов от ПП, който заяви, че ИТН са предали избирателите си, подменили са волята им и изпълняват неща, за които не са изпратени в парламента.

След това в спора се намеси и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който заяви, че началникът на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова е отговорна за решението на КС, тъй като е настоявала за промени в решението за избор на председател на КЕВР. Йорданов заяви, че тя е юридически некомпетентна, а бившият енергиен министър Делян Добрев иронично добави, че тя ще оправи енергетиката. В заключение Тошко Йорданов направи поредната демонстрация и излезе на трибуната в НС с тениска с надпис „Harvard law“ – същите, каквито близката до Борисов журналистка Илиана Беновска раздава на своите гости и каквато тя се опита да връчи на премиера в оставка Кирил Петков при обявяването на първия проучвателен мандат за неуспешен. Председателят на НС Мирослав Иванов направи забележка на Йорданов и се наложи да му припомня, че се намира в институция, в която е недопустимо да се излиза по тениска.

Как започна всичко?

Миналият четвъртък КС определи избирането на Станислав Тодоров за противоконституционно, а решението на НС за избора му – за нищожно. Няколко часа по-късно Тодоров обяви, че КЕВР спира работа. Той призова незабавно да започне процедурата за избор на нов председател. На следващия ден председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от ПП пресметна, че за процедурата ще са нужни поне 2-3 седмици. Няколко часа по-късно лидерът на левицата Корнелия Нинова изрази готовност да държи третия мандат поне до 15 август, за да може до 12 да бъде избран нов председател на регулатора.

ГЕРБ и ДПС не се съгласиха с тази идея и настояха връщането на мандата да не се бави и президентът да насрочи избори. Днес БСП окончателно реши, че утре ще върне мандата. Това означава че 47-НС има само няколко дни да реши казуса с КЕВР, който може да отприщи поредната криза, особено на фона на необходимите решения за цените на газа.

Източник: offnews.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина