ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Гласувай за шрифта на Пловдив

Проектът PlovdivTypeface селектиран сред финалистите на конкурса “Съвременна кирилица 2021”

Проектът PlovdivTypeface на българските студиа PUNKT и Typedepot е избран сред водещите проекти на най-големия международен конкурс за шрифтове на кирилица – Modern Cyrillic Type Contest 2021, организиран от руското шрифтово студио Paratype.

Конкурсът се провежда за трети път и е утвърден като най-елитния международен конкурс за шрифтове, поддържащи и акцентиращи върху кирилицата. Сред журито на конкурса са видни имена от шрифтовата сцена като Питър Биляк, Александра Королкова, Валери Голуженков, Александър Любовенко. Предните издания на конкурса се проведоха през 2014-та и 2019-та година и също имаха активно българско участие.

PlovdivTypeface е проект за шрифтова фамилия, вдъхновена от гражданите на Пловдив, достъпна за безплатно ползване. Той започна през 2019-та година и беше част от програмата на Пловдив 2019 Европейска столица на културата. Стартира с кампания по  събиране на почерци в навечерието на най-светлия за българската културата празник –  24-ти май. Тогава в рамките на три дни бяха събрани над 3800 почерка на граждани и  гости на Пловдив. В следващите няколко месеца тези образци бяха анализирани и  претворени във фамилия от седем шрифта, достъпни за безплатно теглене и употреба.

Повече за проекта може да разберете на инстаграм канала @plovdivtypeface или на сайта https://plovdivtypeface.com/bg , от където можете и да изтеглите фамилията.

Можете да разгледате проектите и да гласувате за PlovdivTypeface до 14 юли на сайта на конкурса: https://moderncyrillic.org/en/votes

Резултатите от състезанието ще бъдат публикувани на уебсайта moderncyrillic.org на 15.07.2021 г. Победителите ще бъдат наградени с дипломи от състезанието „Съвременна кирилица-2021“, а произведенията им ще бъдат отпечатани и представени в каталога на състезанията и на пътуваща изложба. Авторите на печелившите шрифтове ще получат почетна диплома и копие от каталога.

PlovdivTypeface е първият безплатен шрифт на Пловдив, създаден на базата на почерците на неговите граждани и приятели. С появата на PlovdivTypeface през 2019 г. Пловдив отпразнува домакинството си като първата европейска столица на културата, която пише на кирилица. Процесът на създаване на богатата шрифтова фамилия е вдъхновен от характера на Пловдив – разнообразен, многопластов, толерантен и единен.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина