Вкусът на градаЗабавлениеНовини

FoodObox-„зелената“ алтернатива на изхвърлянето на храна

Автор: Велизара Ангелова, стажант

FoodObox е иновативно мобилно приложение, създадено като алтернатива на изхвърлянето на храна. Благодарение на него, стотици ресторанти и кафета могат да продават вкусна и все още годна храна, която за жалост често остава в излишък и се изхвърля. От своя страна крайният потребител спасява храната, като заплаща цена, средно 50 % по-ниска от началната себестойност.

За потребителя най-вълнуващата част е, че съдържанието на кутията с храна е изненада. Практично решение за хората, които се затрудняват с многообразието на менюто!

Каузата зад идеята

Всяка година по света над 920 милиона тона храна отива за изхвърляне. Според официален доклад на ООН, цели 17 % от  храната в домакинствата, магазините и ресторантите отива в кофата за боклук, а този процент нараства с началото на пандемията. Ежегодно изхвърляното количество храна е достатъчно за преодоляването на световния глад.

Според статистика от 2018-а година, България изхвърля годишно 670 000 тона храна. Това означава по 60 килограма годна храна на глава от населението.

Въпреки тревожността на тези показатели, Италия е намерила решение на проблема, развивайки подобна апликация. Вдъхновена от тази идея по време на престоя си там, Джейн Димитрова се връща в България и създава FoodObox. Целта е намаляване на вредните емисии и оползотворяване на храната.

приложение за храна

История и екип

Покрай идеята си Джейн се запознава с Велин Керков – собственик на IT компания с над 10 години опит в сферата. Той се присъединява към проекта като съосновател. Приложението е пуснато официално през месец юни 2021-а година. Оттогава към екипа им се присъединяват още 5-ма служители-ентусиасти.

Проектът се ражда в София, а днес приложението продава храна в цели 11 града, сред които Пловдив, Бургас и Варна.

Постиженията не закъсняват!

FoodObox вече има над 200 бизнес-партньора и е в топ 3 най-сваляни приложения в България в категория храни и напитки.

В края на 2021-а компанията изчислява, че за едва шест месеца има над 1500 спасени кутии или 2,5 тона вредни емисии по-малко.

Как работи приложението?

Крайният потребител просто трябва да влезе в приложението и да види картата с обектите, които са в близост. Тъй като все още няма опция за доставка, трябва да избере обект, от който да вземе своята кутия-изненада, според заложените преди това филтри. Възможните категории са пет-веган, вегетарианско, ястие, сладка и печива. Кутията се запазва чрез приложението и се отива на място в посочения часови диапазон. Приложението е достъпно за Apple и Android.

От този февруари компанията предлага и услугата Кооперативна закуска за компании, като към кутиите-изненади има и включена доставка.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Много добре написана статия. Много дълбоко прониква във един много важен проблем в ежедневието – гладът!!! Браво на младата журналистка.

  2. Прекрасна статия,за гладните хора!
    Защо да се изхвърля?
    Няма ли кой да помисли за хората с ниски доходи!?
    За хората ровещи по кофите за боклук!
    Нека им помогнем!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина