НовиниПод обстрел

ЕС с нови санкции срещу войната в Украйна

Те са насочени срещу пропагандата на Русия, дезинформацията и доставките на дронове за Москва

Европейският съюз (ЕС) одобри десети пакет санкции срещу Русия, съобщи шведското председателство на Съвета на ЕС късно вечерта в петък. Това се случи на годишнината от началото на руската военна агресия срещу Украйна.

Новите санкции са насочени срещу руската икономика и ирански компании, които подкрепят войната срещу Украйна, съобщава Свободна Европа. Мерките въвеждат ограничения за износа на технологии и стоки с възможно двойно предназначение, санкции срещу хора и фирми, които подкрепят войната, разпространяват пропаганда или доставят дронове, използвани от Русия във войната, както и мерки срещу руската дезинформация, се посочва в изявлението на шведското председателство в Туитър.

Първоначално се обсъждаха и санкции срещу руската ядрена енергетика, но няколко страни, сред които и България, заплашиха с вето и тази идея отпадна.

“Заедно страните членки на ЕС наложиха най-мощните и широкообхватни санкции, за да помогнат на Украйна да спечели войната”, пише в изявлението. “ЕС стои обединен с Украйна и украинския народ. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо.”

Държавите от ЕС си бяха поставили срок да одобрят новите санкции до годишнината от началото на войната на Русия срещу Украйна. До последния момент обаче нямаше единодушие между държавите членки какво да включва пакетът.

Полша блокираше санкциите, защото ги смята за недостатъчно тежки. полският премиер Матеуш Моравецки определи новия пакет като твърде слаб по време на посещение в Киев.

Постоянният представител на Полша в Брюксел Анджей Садос каза, че съгласието на Варшава е условно. Пред полската агенция ПАП той изброи конкретни искания на страната, цитирани от Дневник. Сред тях е да започне работа по санкционирането на отговорните за незаконното депортиране на украински деца към Русия, по санкционирането на руския ядрен сектор, руската каучукова индустрия и руския износ на диаманти.

Одобрението на десетия пакет от санкции е на ниво постоянни представители на държавите членки в Брюксел. Предстои окончателно одобрение от страните и публикуване на списъка със санкционираните в официалния вестник на ЕС.

САЩ, Великобритания, Канада и други държави също въведоха нови санкции срещу Русия на годишнината от руското нахлуване в Украйна.

В Пловдив по този повод снощи се състоя протестен митинг, по време на който Стотици подкрепиха Украйна в Пловдив за 1 година от руската инвазия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина