ЕС: Предвижда се всички държави да намалят потреблението на газ с 15%

Избори 2021 Новини
ЕК

„Газпром“ обяви в понеделник, че намалява драстично дневните доставки на газ за Европа през газопровода „Северен поток“ до едва тридесет и три милиона кубични метра. От компанията посочват като причина необходимостта от ремонт на турбина, който ще доведе до намаляване на капацитета на едва 20%.

Европейският съюз прие мерките по спешния план, който предвижда всички държави да намалят потреблението на газ с 15%, съобщи Ройтерс. ЕС предупреди също така, че без дълбоки съкращения, страните могат да се окажат в сложна ситуация и без гориво през зимата, ако Русия прекъсне доставките.

Решението бе взето на среща на външните министри от съюза.

Европа се надпреварва да запълни газовото си хранилище преди зимата и да изгради буфер, в случай че Москва допълнително ограничи доставките като отмъщение за европейската подкрепа за Украйна след инвазията на Русия, допълва агенцията.

Какво предвижда приетият днес План за намаляване на доставките?

Всички страни-членки трябва доброволно да намалят потреблението си на газ с 15 процента до края на март, за да компенсират спадащите доставки от Русия. Изключение от този План се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ.

Първоначалният вид на документа предвиждаше Европейската комисия да даде на Брюксел правомощия да налага съкращения на потреблението на газ при спешни случаи. Тази задължителна мярка беше предназначена да защити мощната икономика на Германия, която е зависима от руския газ за голяма част от енергийното си производство и може да се нуждае от помощ от своите съседи.

В последния вариант на Плана е записано, че всяка страна ще „направи всичко възможно“ да намали потреблението на газ с 15 процента в сравнение със средното за последните пет години през същите месеци.

Мярката ще важи до края на март 2023 г. и ще бъде адаптирана към ситуацията на всяка страна благодарение на поредица от изключения, като се вземе предвид тяхното ниво на запаси и дали имат или не тръбопроводи за споделяне на газ.

Източник: dariknews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.