АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Добрата новина: Запазват Ничковата болница, правят я манастир

Сградата ще се превърне в „Манастир на малките Братя Капуцини“

Автентичните стени ще бъдат запазени, но вероятно – с надстрояване

Добра новина за пловдивското културно наследство – сградата на „Рентгеновата болница на д-р Ничков“ ще бъде запазена. Това научи „Под тепето“ от районната администрация на „Централен“. Въпреки че сградата не е декларирана като културно наследство, собствениците – Орденът на капуцините ще запазят старите стени. Автентичността обаче, вероятно ще е запена само частично – доколко ще бъде запазена сградата, все още не е ясно, като вероятно тя ще бъде надстроена, според строителното разрешително.

Преди няколко дни започна премахване на части от сградата – покривът, вратите и дограмите. Поради липсата на указателни табели за бъдещето на ценната сграда, както и притеснения относно безопасните условия на труд и вдигащия се прах, това предизвика притеснения сред пловдивчани и съседите.

Оказа се, че собственикът на имота – Орденът на малките капуцини има строително разрешително от октомври 2018 година. Най-вероятно сградата ще бъде надстроена с един етаж. Старите части изглежда ще бъдат запазени.

Припомняме, че сградата е построена за болница на д-р Ничков през 1906 година по проект на големия пловдивски архитект Камен Петков. Той обаче фалира скоро след това, заради поредицата войни, в които България участва. В последствие имотът става част от католическия Орден на капуцините, като в съседство на тази сграда е и една от интересните пловдивски църкви, построена през 1930-те.

снимки: Илиана Козанова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Имаше читателка, която ясно поиска ПодТеЛето да прецежда, филтрира, селектира, и да БЛОКИРА поне най-идиоЦките писания от некомпетентници.
    И аз съ също солидарна с нея.

  2. Хубаво щеше да бъде преди да кудкудяка „авторът“ да проучи, поразпита (и да се яви на поправителната Сесия дано се доизучи!) = КАПУЦИНИТЕ знаят (по-добре) как да развиват, доразвиват и поддържат Имотите (отколкото платен ЧукчаПисател).
    Дрън-дрън:
    „…Автентичността обаче, вероятно ще е ЗАПЕНА само частично – доколко ще бъде запазена сградата, все още не е ясно, като вероятно тя ще бъде надстроена, според строителното разрешително.,,“ =съвсем ЯСНО.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина