АктуалноГрадътНовини

Дигитална възстановка показва как е изглеждала Епископската базилика на Филипопол

Художествената въстановка показва християнския храм в пълния му блясък

3D дигитална възстановка на Епископската базилика на Филипопол показаха в официалната страница на бъдещия музей. По нея от известно време работи екипът на Animajor Studios.

„Храмът е широк 36 метра и дълъг 83 метра. Ориентиран е изток-запад и има един централен и два странични кораба. В източния ѝ край има полукръгла апсида, а в западния – нартекс (притвор) и атрий (открит двор)“, обясняват накратко във фейсбук страницата на базиликата и уточняват: „Архитектурата на Епископската базилика на Филипопол е близка до тази на базиликите в източните части на някогашната Римска империя и в Константинопол и отразява начина, по който се е провеждала литургията. Всяка част от сградата играе роля в ритуала“.

Представените дигитално мозайки са от втория период, който се смята за по-интересен заради множеството птици в централния и страничните кораби, както и интересните композиции в средата на страничните кораби на птици, които пият от фонтан.

От визуализациите се добива представа за хипотезата на археолозите за вида на сградата. От запазените останки могат да се вадят по-сигурни сведения за ниската част на сградата. Трите пространства са разделени от два реда кръгли колони, като на някои места има и зидани стълбове. Между самите колони има поставени мраморни прегради – за разлика от църквите в по-ново време и до днес, в които между т.нар. кораби може да се преминава безпроблемно.

Как се е развивала сградата във височина е само хипотеза, но визуализацията дава представа поне за мащаба на базиликата. Почти сигурно е, че в центъра на сградата се е намирал амвонът. В днешно време амвоните обикновено са прикрепени към една от колоните на църквата, но по времето на Епископската базилика по нашите земи те са се намирали в центъра, като понякога дори са били свързвани с олтара със специална пътека.

Самият олтар също има много различен вид от днешните църкви – или поне от православните такива. Той е отделен от останалата част на храма, но не с висока преграда с икони (т.е. иконостас), а с ниски прегради – темплон.

Повече детайли за сградата ще можем да научи ми видим от самите презентации в бъдещия музей, който трябва да се открие в следващите месеци. Работещите по сградата обещават, че сградата ще е оборудвана с най-модерни средства, като 3-д очила, всякакви визуализации и възстановки и пр.

Освен изображенията, студиото е подготвило и видео трейлър:

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина