Новини

Чуйте речта, заради която изключиха Божанков от БСП

„Убеден съм, че Русия няма да спечели войната“ – с тези думи завърши речта си вече бившият депутат от БСП Явор Божанков, който по-рано днес беше изключен от парламентарната група на левица. 

„Аз съм абсолютно убеден в своята позиция. С ясно съзнание какви последствия може да има за мен, как може да се разчете, но съм убеден в едно, искам да го кажа от тази трибуна. Ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав. Ще се носи отговорност“, каза той в Народното събрание днес.

OFFNews публикува цялата реч на депутата: 

Не мога да се съглася, че това решение включва България във войната. Македония също изпрати, Чехия, цяла Европа. Никой не трябва да се плаши, а българските граждани се плашат с политическа цел, защото такова настроение има. Нашата работа като лидери е да водим българския народ и макар да е трудно, ние трябва да водим тях, а не да гледаме общественото мнение и накъде духа вятърът, за да се понесем по течението. 

Това е исторически момент не само за България, но и за Европа, решение е важно и е символично и ще постави България по пътя на нашия цивилизационен избор.

Неотдавна Русия ни обяви за неприятелска страна и то когато бяхме настроение твърде приятелски – не изпращахме оръжие и не участвахме в конфликта, както казва някои. И все пак Русия ни обяви за неприятелска страна. Няма нищо общо историческата благодарност и нашето уважение към руската култура, и с факта, че Русия нападна Украйна, че Русия е агресор и с факта, че целия свят зае този цивилизационен избор

И тук делението на цивилизационен свят – Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус – диктаторски режими. От другата – свободни, модерни, демократични държави. Дори Сърбия е заела категорична позиция.

Ще е твърде лицемерно България да иска да е част от Програмите за възстановяване и развитие. Да е част от солидарността, когато се получават пари, но да не е част от помощта за един народ, което стои на тъмно. Жени и деца, възрастни, млади на минусови температури са подложени на системен терор и геноцид от Руската федерация. Този дебат се води само тук. Оттук на Запад и в свободния демократичен свят такъв дебат няма. Никой няма съмнение коя страна е права и коя – не

Нормално е много българи да бъдат объркани. Дори президентът каза, че Русия ще спечели тази война. Източници на руска пропаганда и дезинформация казват същото, но 9 месеца това не е тъй очевидно. Когато човек пътува и се среща с други свои колеги от други западни страни, това също не е така очевидно. И такава тема там наистина няма.

Без да съм експерт по тази тема, се съгласявам с тезата – след време ще ни съдят за това какво сме казали и как сме гласували. Ще има значение кой какво е казал в тази зала и на каква позиция е бил. Аз съм абсолютно убеден в своята позиция. С ясно съзнание какви последствия може да има за мен, как може да се разчете, но съм убеден в едно, искам да го кажа от тази трибуна. Ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав. Ще се носи отговорност. Русия няма да спечели тази война.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

 1. Не ви ли е СРАМ да бистрите политика
  Когато хората умират???
  И аз съм стояла на тъмно когато прекъсваха тока 1986 в Пловдив.
  Укрите защо искат да влизат в НАТО?
  Да не говорим за мафията в Одеса.
  СТОП БЪЛГАРИЯ ДА ОСТАНЕ НЕУТРАЛНА

 2. Когато корабът потъва, мишките се рабягват първи. Божнаков усети, че Нинова ще осребрява лидерството си на БСП, като я свърже пак с ДПС и ако не я изгонят, ще направи същото, което Костов направи със СДС.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина