АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Частен инвеститор проектира и рекламира нов бизнес център на некупена общинска земя

Теренът е включен в програмата за продажба на общински имоти, но тепърва трябва да се проведе търг за купувач

Редактирано на 21 април: Бизнесцентърът е напълно законна инвестиция, тук може да прочетете коректната информация. Текстът по-долу, който съдържа два неверни факта – относно това, че сградата на бизнесцентъра ще се строи върху включения в Програмата за общинско имущество имот и, че този имот не е частен. Самия текст оставяме като архив

Реклами за продажби в бъдещ нов Бизнес център, който вече си има име – PONTE Business Center, проект, няколко визуализации, избрана строителна фирма и патетично написан описателен текст се появи в публичното пространство. Всичко би било нормално, ако не ставаше дума за реклама от частен инвеститор за сграда върху общински терен, който се намира до Пешеходния мост до бившия наказателен паркинг на общината.

Само преди броени дни теренът бе включен в годишната програма на община Пловдив за продажба на общински имоти. Теренът, обаче, все още е общински. За да стане частен и да има възможност новият собственик да строи и продава каквото и да е, трябва първо да се направи търг. По непотвърдена информация, настоящият ПУП на имота пък не позволява толкова висока сграда и ще се наложи промяна и на плана на имота.

Мястото вече е в сайт за имоти, рекламиран с обичайните клишета като „топ локация“, „неокласическа архитектура и модерен интериор“ (цитат) и „в непосредствена близост до Община Пловдив“ (цитат). Как се стига до тази реклама от конкретен инвеститор буди огромно притеснение за методите на работа в Община Пловдив.

Продажбата на общински имоти, макар и да има своите привърженици и своите врагове, е съвсем законна процедура. За да се продаде, той трябва да премине през общински съвет и през публичен търг, в който различни инвеститори могат да се надпреварват и най-високата и подходяща за Пловдив оферта да спечели. Огромният проблем в случая е, че изглежда имотът вече е с определен нов собственик и с определен нов устройствен план.

Далеч преди да бъде обявен изобщо за продажба, някой е направил проект – макар и предвид качеството, набързо и видимо от визуализациите – някой без особено въображение и завидни стилови познания – но е направил проект. Очевидно този неизвестен някой е знаел, че имотът ще бъде вкаран в програмата, ще бъде и гласуван положително в общинския съвет – макар, че на последното заседание имаше опозиция срещу това решение. Срещу продажбата се обявиха група общински съветници, а случаят публично оповести Добромира Костова от Демократична България.

Същият този изглежда е наясно, че необявената дори процедура по търг, която по принцип трябва да е равна за всички, е определена да бъде спечелена точно от него. Няма конкуренция, няма равен старт, няма възможност общината да получи най-добрата оферта. А, ако информацията за устройственият план в кадастъра е вярна, то изглежда същият някой знае, че планът му ще бъде променен без проблеми, за да се появи новата 8-етажна сграда до реката – процедура, която е изключително трудна за обикновеният гражданин или нормалният инвеститор без връзки на подходящите места.

В крайна сметка не е известно кой е хипотетичният инвеститор (макар и в рекламата да е обявен бъдещият строител). И всичко това са само предположения – възможен е и друг вариант. Рекламите в този сайт да са неистински. Визуализациите да са само мечта на студент първокурсник. Текстът, описващ имота до Пешеходният мост „в непосредствена близост“ до Община Пловдив, да е някаква шега на човек, който не познава Пловдив и иска да подкопае авторитета на местната администрация.

Ако след няколко години на мястото на паркинга до Пешеходния мост обаче се появи подобна сграда, то ще стане ясно, че корупция и връзки под масата в продажбата на общински имоти в Пловдив не само има, а тази корупция се случва по най-брутален начин, демонстративно пред очите на всички.

Визуализации – от обявата в сайта zanovdom.com

Допълнение: На визуализациите в интернет бизнес сградата очевидно е поставена непосредствено до съществуващите покрай Пешеходния мост сгради – т.е. точно на мястото, което се предвижда за продажба от Община Пловдив. В съседство на север действително се намира частен имот, който  обаче не съвпада с визията в сайта, и чиито параметри по кадастър изрично са записани „застрояване до 10 м“. Ако това е съответният имот, то визуализациите или са подвеждащи, или става дума за обединяване на частния имот с предвидения за продажба общински парцел, за да се получи по-голям имот.

Очаквайте подробности и позициите на всички страни!

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

14 коментари

  1. Поредното изсир’ане на нахалния самозван учил-недоучил „СПЕЦ“ по архитектура и градоразстройство на „ПодТеЛето“ г-на акад. проф. д-р о.з.полк. ЛандшафтАрхиЙерей Фьодор КараКАЛИНКА чл-кор. БАНда.
    СМеХ, майни, какво безочие =тоа Афтор е всеизвестно продажно перо, пише по ПОРЪЧКА, платен по Тарифа. Ф случая не са му изкашляли колкото иска!
    Преди да раздава „оценки“ да беше се погрижил да ПОЛУЧИ ОЦЕНКИте, задължителни да практикува в това поприще: Градът има отлични компетентни дипломирани Архитекти в Колегията, колкото и да бяха игнорирани от инДжинеринга Иб. ТОТЕВ

  2. Парцелът е частен. Няма нищо общо с този, които се е гласувал на общинската сесия. Срам за медията, че има профани журналисти и не може да си провери информацията преди да публикува. Ако зависи от мен щях да ви съдя. Как не ви е срам!

  3. Абе, смешник , кой си ти да наричаш работещите по проекта Някой??? Ами позаинтересувай се и разбери кой е архитекта, инвеститора и т.н и ти най малко можеш да съдиш виЗуализациите !!!дори не си арх по образование , нали?

    1. Смешна е кичовската мутренска визуализация, предвиждаща любимите на пристаците без вкус стиропорени фризове и орнаментчета. Пълна безвкусица и евтин кич!

        1. Много изискана жалка имитация, липсва ви височина на етажите, обемита са струпани един в друг. Не можете, истинските архитекти отдавна умряха за вас остана да правите панелки в различни цветове и форми.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина