АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Бягство от града: парк Аязмо и езеро Загорка

Lost in Plovdiv предлага алтернатива за всички, които търсят оазисите в центъра на градския живот

Днешната виртуална разходка на единствения двуезичен онлайн гид Lost in Plovdiv ще ни отведе до Града на липите – Стара Загора. И тъй като често пишем и ви разказваме за места, основно за планински и селски туризъм, този път предлагаме алтернатива за всички, които търсят оазисите в центъра на градския живот.

Стара Загора е на по-малко от един час път по магистралата от Пловдив, но предлага интересни възможности за отмора. Едно от тях е паркът, който по-често е наричан Аязмото, но официалното му наименование е „Митрополит Методий Кусев“. Разположен е на площ от 3500 дка в северна посока от града и разполага с уникални за България дървесни видове. Преданията го свързват с мястото, на което княз Борис I приема християнството. Създаден е на 28.02 1895 година от митрополит Методий Кусев под името „Св. княз Борис-Михаил“ („Аязмото“).  До началото на XIX век на това място се е простирала дъбова гора, но е била изсечена от турския аскер за да се осигури безопасно пребиваване на султанския везир, отседнал в Стара Загора по време на обиколката си из Османската Империя. Повечето жители тогава считат, че залесяването и уреждането на такова безполезно пространство е безумие и далеч по-важна е пашата за добитъка им. С доста убеждения и молби Методий Кусев успява да извърши делото на живота си.  В крайна сметка митрополитът успява да създаде невероятно красив и богат на растителни видове лесопарк и го превръща в една от гордостите на града, затова и по-късно той е прекръстен в негова чест.

Аязмото е прекрасно място за разходки и отдих и за един прекрасен следобед в компанията на семейство или приятели. Разхождайки се по алеите, посетителите могат да стигнат до параклиса „Св. Теодор Тирон“, да се отбият в Залата на смеха – зала с криви огледала или да минат през зоологическата градина (бел. на автора: В момента зоопаркът е затворен за ремонт до началото на 2021г. по Европейска програма). Паркът е дом на повече от 150 екзотични дървесни и храстови видове от най-различни части на света. Особен интерес представляват алепския бор (Aleppo pine), лавровото дърво (Laurus nobilis), моливното дърво (Juniperus virgiliana), райската ябълка (Malus pumila), алепския дъб (Quercus infectoria), гинкото (Ginkgo biloba) и много други. Животинският свят също е изключително разнообразен и на много места по алеите може да попаднете на указателни табели с интересна и допълнителна информация за видовете. Тук е разположен и Летният театър на града, на чиято сцена са се изявявали изпълнители като Лили Иванова, Бони Ем, Емил Димитров, Юрая Хийп и др.

Цялото пътешествие до Аязмото четете в Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина