ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

България отбелязва 4.8% реален икономически растеж

Потреблението и вносът движат икономиката, инвестициите спадат със 7.3%

Българската икономика продължава да ускорява растежа си въпреки сложната международна обстановка, като отбелязва реален ръст на брутния вътрешен продукт от 4.8% през второто тримесечие на годината
спрямо същия период на 2021 г., показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това e реалното увеличението на БВП, след като се изключи влиянието на инфлацията. Заедно с инфлационната компонента номиналният ръст на БВП е 22.9%.

Достигнатият растеж на този етап изпреварва прогнозите. Официалната прогноза на Министерството на финансите за 2022 г., заложена в актуализацията на бюджета, е за 2.9% реален растеж на икономиката през 2022 г. Прогноза на БНБ е още по-песимистична – 1.9% ръст на БВП за годината. На този фон Европейската комисия очаква 2.8% икономически растеж в България.

От данните на статистиката се вижда, че основните двигатели на растежа са вътрешното потребление и вносът. В същото време се отчита значителен спад на инвестициите – със 7.3%. Една от причините вероятно е слабото изпълнение на заложената в бюджета амбициозна програма за капиталови разходи.

„Крайното потребление регистрира ръст от 5.3%, докато бруто образуването на основен капитал намалява със 7.3% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги се увеличава с 11.8%, а вносът на стоки и услуги нараства с 18.0%“, съобщава статистическият институт.

В периода април-юни икономиката нараства с 1.1%. спрямо първите три месеца на година, показват сезонно изгладените данни по експресни оценки на НСИ. Предишни изследвания показаха, че България е на първо място в ЕС по ръст на индустриалното производство за този период.

Според експресните оценки в номинално изражение БВП достига 38.302 млрд. лв. за второто тримесечие. Преди година за същия период БВП е бил 31.167 млрд. лв.

Ако тези тенденции се запазят до края на годината, размерът на българската икономика ще достигне над 80 милиарда долара за първи път в историята, въпреки намаляващото население. През миналата година БВП достигна близо 133 млрд. лева.

Източник: mediapool.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина