ИзбориНовини

Бойко Борисов не отиде в парламента при одобряването ремонта на кабинета

Мнозинството прие направените промени в правителството, ДПС мълча в дебата в Народното събрание

Източник: Дневник

След скандали, в отсъствието на премиера Бойко Борисов и с викове „Оставка“ от страна на БСП мнозинството в парламента одобри ремонта на кабинета, който е в отговор на многохилядните протести с искания за напускане на министър-председателя и главния прокурор Иван Гешев, съобщи Дневник.

От правителството бяха отстранени министрите, за които според ГЕРБ има внушения, че са на бизнесмена Делян Пеевски и ДПС – Владислав Горанов (финанси), Емил Караниколов (икономика) и Младен Маринов (вътрешни работи), както и Николина Ангелкова (туризъм), чиято оставка многократно бе искана от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

За министри бяха избрани Кирил Ананиев (финанси), Христо Терзийски (вътрешни работи), Лъчезар Борисов (икономика), Марияна Николова (туризъм) и проф. Костадин Ангелов (здравеопазване).

За рокадите гласуваха 116 депутати от мнозинството, а 89 народни представители от БСП и ДПС бяха против.
Премиерът Борисов не бе в парламента, а рокадите в кабинета бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев. След няколко призива от страна на социалистите и викове „Оставка“, ГЕРБ очакваха министър-председателят да дойде в Народното събрание, но това не стана.

В дебатите говориха само депутати от БСП, които казаха, че искат оставката на цялото правителство; че са мислили, че Владислав Горанов ще си тръгне по процедурата „Нено Димов“, т.е. след арест заради несъбраните такси от хазарта; че един неуспешен здравен министър като Кирил Ананиев не трябва да бъде връщан във финансовото министерство.

ДПС не взе нито веднъж думата. От залата отсъстваха лидерът Мустафа Карадайъ и заместникът му в парламентарната група Йордан Цонев. Депутатите от ДПС обаче гласуваха против смените.

В отрицателен вот Манол Генов от БСП дали дългата ръка на някой си Шиши, който според Бойко Борисов редил служебния кабинет на Радев, не седи зад тези промени, тъй като Кирил Ананиев тогава пак бил финансов министър.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина