Блъсков и Труд са осъдени за материали от руската преса

Избори 2021 Новини Разследване Темида

Съдът обяви, че са упражнили тормоз върху групи от българското население чрез разпространяване на  класическа антизападна и прокремълска пропаганда

Съдът обяви, че Петьо Блъсков и неговата „Труд медиа“, са упражнили тормоз върху групи от българското население чрез разпространяване на материали от руската преса, оформени като класическа антизападна и прокремълска пропаганда. Става дума за материал със заглавие „Педерастите в САЩ бият тревога“, преведен и публикуван дословно в онлайн изданието на вестник „Труд“ на 2 септември 2019 година. Оригиналната публикация на руски език е публикувана в РИА „Катюша“.

АЕЖ: Държавата трябва да връчи акт, а не орден на Петьо Блъсков

Въпросното издание „Катюша“ се самоопределя като „патриотичен сайт“ по руските стандарти за това.

След публикуването на български на този „фундаментален“ журналистически труд е сезирана Комисията за защита от дискриминация, съобщава mediapool.bg. В сигнала се посочва, че в статията се използват обидни, унижаващи и подбуждащи към предразсъдъци и омраза епитети, а именно: „педерасти“, „перверзници“ и „содомити“.

РИА „Катюша“ описва хомосексуалността като болест, а хомосексуалните хора като опасни – организирано и със зъл умисъл внедряващи „агенти“, както „във властите и медиите“, така и „в училището и здравеопазването“, за да извършват „агресивен натиск“ върху руската държава и „склоняват децата към опасно поведение“. Онлайн изданието „Труд“ е превело всичко това дословно.

В статията не се приложени доказателства, които да доказват тези проникновения, но за сметка на това се говори за „златния век на педерастия в САЩ“, който бил настъпил по време на мандата на Барак Обама. В преводната статия се твърди, че хомосексуалните хора „развращават безнаказано нашите деца в Интернет“, следва и призив да им се отнеме свобода на изразяване. „Труд“ обяснява, че има право да публикува подобен материал, защото има свобода на словото и право на изразяване.

Първо Комисията за защита от дискриминация е наложила на „Труд медия“ принудителни административни мерки, като е предписала на Петьо Блъсков да направи задължително няколко неща. Първото е да разработи и въведе методи и механизми за самоконтрол в медията по избор на ръководството й и правила за недопускане на дискриминация. Второто е да се докладва на Комисията за защита от дискриминация на резултатите от приложението на разработените механизми за самоконтрол. Третото е да се премахне статията от електронната страница на вестник „Труд“.

Петьо Блъсков обжалва това решение пред Административен съд – София град, но съдия Цветанка Паунова споделя изцяло изводите на комисия и казва, че статията има откровено дискриминационно съдържание и представлява „тормоз“. „Използваните квалификации внушават враждебност и накърняват достойнството и честта на лицата с различна сексуална ориентация, създават враждебна и обидна за тях среда.

Публикуваният материал съдържа епитети с утвърдена негативна семантика, унижаващи достойнството на нехетеросексуалните хора („педерастите“, „содомити“, „перверзници“), а така също и крайно негативни и оскърбителни стереотипи, представящи сексуалната им ориентация като болест, а обществената им дейност за повишаване на равноправието им – като агресивен натиск, като подмолна и неправомерна дейност („изстреляха агентите си във властите и в медиите“, „намърдват в училището и здравеопазването“, „содомията е проникнала дори в педагогическите университети“, „води страната към бездна и като дейност опасна за децата“)“, се казва в съдебното решение. Въпросната статия внушава на читателската аудитория една обща негативна представа спрямо всички нехетеросексуални лица, при това е широко разпространена чрез средство за масово осведомяване.

Решението може да обжалва пред Върховния административен съд.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Блъсков и Труд са осъдени за материали от руската преса

 1. Пидирасити са си пидираси кой квото ще да говори. А руснаците са скрити пидираси. Ибът са идин другиго и око не им мигва. После шизофренично сочат с пишлето САЩ

 2. Петьо Блъсков е гнусно продажно жалко същество… безгръбначно.
  То бива падение… огледай се в очите на децата си… нещастник!!!!!

 3. Комисията, както и прокуратурата, да се самосезират за материал, публикуван преди няколко дни и подписан от същото лице, който е възхвала на Путин и войната.

   1. А ти се измитай от България и отивай при путин,где свободно дишат чекове.

    1. А ти заминавай за Хамерика, където може да обявиш свободно, че си нещо средно между мъж, жена и котка и да се ожениш за магаре. Аман от тъпанари, които смятат, че щом одобряваш нещо свързано с Путин и Русия, значи си путинофил, щом харесваш нещо в САЩ, си американска подлога и т.н. Ползвайте ги тези глави и за мислене, не само за кланяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.