Бившият директор на Дирекцията по безопасност на храните д-р Светозар Василев с присъда за аферата с румънските агнета

Градът Новини Темида

Осъдиха за престъпление по служба бившият директор на „Областната дирекция по безопасност на храните“ и настоящ агробизнесмен д-р Светозар Василев за аферата с контрабанда на 1200 румънски агнета през 2012 година.

„ Апелативния съд го осъди за това, че в периода от 3 май 2012 г. до 30 май 2012 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно, при условията на продължавано престъпление не е изпълнил и нарушил служебните си задължения, с цел да набави облаги за други лица, от което престъпление са настъпили значителни вредни последици – регистриран е животновъден обект – Събирателен център за дребни преживни животни, неотговарящ на ветеринарномедицинските изисквания за карантинни депа за износ на животни за Турция и за хуманно отношение към животните, създадена е опасност за разпространение на заразни болести при хората, подменени са ушни марки на 1 200 бр. агнета с произход Румъния, уронен е престижът на ОДБХ гр.Пловдив, създадени са условия за смущения в нормалното функциониране на БАБХ, гр.София и ОДБХ”, се казва в решението на съда.

Пак според него през периода 28.05.2012 г. – 29.05.2012 г. Василев е осъществил приготовление към престъпление- контрабанда, да се пренесат през българо-турската граница, стоки, без знанието и разрешението на митниците – 1 200 бр. агнета, родени в Румъния на стойност 184 654,60 лв. с търговски цели, чрез използване на документи с невярно съдържание, подсигурил е средства за извършване на престъплението 1200 бр. ушни марки, като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък. За тези две престъпления С.В. е бил оправдан от Окръжен съд – Пловдив.

Пловдивският Апелативен съд е потвърдил първоинстанционната присъда в частта, с която С.В. е осъден за това, че на 03.05.2012 г. в качеството си на длъжностно лице, – директор на „Областната дирекция по безопасност на храните“ гр. Пловдив, в кръга на службата си е съставил официален документ, в който е удостоверил неверни обстоятелства, че Събирателен център за ДБЖ е одобрен от комисия, назначена с негова заповед, с цел да бъде използван документа като доказателство за тия обстоятелства. На 7 април 2021 г. Апелативен съд – Пловдив е определил на Светозар Василев за трите престъпления едно общо най-тежко наказание от 2 години „лишаване от свобода“, като на основание чл. 66 от НК е отложил изпълнението за срок от 4 години, както и лишаване от право да заема длъжност в БАБХ за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

По същото наказателно производство за приготовление към контрабанда е осъден Петко Държиков на наказание 2 години „лишаване от свобода“, като му е определено едно общо най-тежко наказание 3 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 от НК е отложено изпълнението му за срок от 4 години.

По същото наказателно производство фактически са осъдени Йордан Йорданов, главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ при Областна дирекция по безопасност на храните , гр. Пловдив, и Васил Деведжиев- за престъпление по чл. 311 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от НК – на по 8 месеца „Лишаване от свобода“, чието наказание е отложено за изпълнение на основание чл. 66 от НК с изпитателен срок от 3 години, за всеки един от тях.

Първоначално обвинителния акт спрямо четиримата е бил внесен в Окръжен съд – Пловдив, след което делото е разгледано от Апелативен съд – Пловдив, който е потвърдил оправдателна присъда на първата инстанция на Директора на Областната дирекция по безопасност на храните по чл. 282 ал. 2 от НК, чл. 242 ал. 9 от НК, преквалифицирал е престъплението по чл. 311 от НК и е прекратил за последното наказателното производство, поради изтекла давност. Съдът се е произнесъл и по отношение на другите подсъдими, като е потвърдил първоинстанционната присъда в останалата част. Присъдата е била протестирана от Апелативна прокуратура – Пловдив. С решение на Върховния касационен съд, от месец юни 2019 г., е уважен протестът на АП-Пловдив. Делото е върнато за ново разглеждане на Апелативен съд – Пловдив, който на 7 април 2021 г. е постановил горепосочената присъда, уточняват от Апелативна прокуратура.

Присъдата на Апелативен съд – Пловдив подлежи на протест и обжалване пред ВКС.

Изображение: Агро новините

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.