АктуалноГрадътНовини

Артистът Христо Явашев – Кристо почина на 84-годишна възраст

Роденият в България творец е починал от естествена смърт в Ню Йорк

Христо Явашев – Кристо е починал на 84-годишна възраст. Това съобщиха официално негови близки през официалната фейсбук страница, която носи неговото и на покойната му съпруга Жан-Клод име. Кристо е починал на 31 май в Ню Йорк от естествена смърт.

Кристо успя не само да мечтае за невъзможното, но и да го изпълни. Изкуството на Кристо и Жан-Клод успя да събере хора от целия свят заедно, и тяхната работа ще живее в сърцата и спомените им, пише в официалното съобщение.

Работата, която Христо Явашев подготвяше последно беше свързана с неговия типичен стил – опаковане на обекти, като той планираше да опакова Триумфалната арка в Париж. Събитието бе планирано за септември 2021 година.

Преди това в последните години той успя да впечатли с две популярни работи – „Мастаба“ в Лондон и „Плаващите кейове“ в езерото Изео в Италия. С работите си преди това той остави отпечатък в XX век с уникални творби, като опаковането на Райхстага, Портите в Ню Йорк и много други.

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Прекарва кратко време със семейството си в Пловдив, след което учи в София. През 1957 година емигрира от социалистическа България и продължава живота си във Франция и САЩ с жена си Жан-Клод. Той не губи връзки с България, като в почти всички негови проекти участват българи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина