ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотНовиниОбразование в Пловдив

69-годишна студентка в Медицинския ще учи за лекарски асистент

Снимки: Медицински университет

Не знам как да го нарека – адреналин, наркотик или стремеж да се справя с „поредното предизвикателство“. Това призна в отговор на въпрос защо предприема решаващата стъпка да се върне отново към студентската скамейка 69-годишната Искра Павлова.

Амбициозната дама от София се оказа най-възрастният кандидат-студент, подал документи за участие в тазгодишната кампания на Медицински университет – Пловдив. И попаднал в списъка на приетите по първо желание. Тя се записа в специалност „Лекарски асистент“ във Факултета по обществено здраве и получи студентската си книжка.

Искра е химик по образование. Както самата тя се шегува, завършила през далечната 1974 година, след което работила във водещия фармацевтичен производител по това време у нас. След промените се наложило да се преориентира и управлявала дом за възрастни хора. И тъй като обича да предизвиква себе си, решила да завърши курс за парамедик. Впоследствие изкарала и най-високата – четвърта степен, в Медицинския колеж в Благоевград.

„Желанието да помагам ме отведе първо в „Пирогов“, а след това и в Центъра за спешна медицинска помощ в София, където съм вече пет години“, разказва Искра. Преминала пред какви ли не перипетии, включително и ковид пандемията.

И тъй като ежедневно се сблъсквала с човешката болка и страдание, решила да кандидатства за лекарски асистент. Подготвяла се сама за изпита по етика, препрочела учебниците по философия, тъй като първото й образование било в друго направление.

За разлика от много нейни приятели и колеги, които се опитали да я разколебаят в решението да продължи да учи, децата й я подкрепили и стимулирали. Дори се погрижили за онлайн подаването на документи.

На въпрос как ще съчетава ученето с работата, Искра казва, че ако се налага, и нощем ще пише курсови работи и ще заляга над лекциите. За да държи ума си буден, чете книги от огромната домашна библиотека и решава кръстословици.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина