ЖивотЗабавлениеНовини

3 нови тенденции в производството на вино

Виното е предпочитана напитка от милиони хора по цял свят, а винарската индустрия постоянно търси баланса между класическите методи на производство и модернизацията. Желанието за повече устойчивост, по-високо качество и по-богат вкус и аромат на виното води до интересни нови практики, които намират мястото си в производствения процес. От обръщането към стари методи – като биодинамичното производство, до отлежаването на бутилките на дъното на океана – и дори в Космоса! – вижте кои са най-новите и любопитни тенденции в света на виното.  

Биологично и биодинамично вино – каква е разликата? 

Био храните са все по-популярни и предпочитани и има защо – грижата за здравето ни е на първо място. Виното не прави изключение – насладата е по-пълна, когато в бутилката липсват остатъци от пестициди, химикали и други изкуствени вещества. Все повече производители се обръщат към биологичното производство и имаме все по-богат избор от продукти във всяка една категория храни и напитки. А най-хубавото е, че цените им вече са съвсем достъпни, така че да не трябва да правим компромис. Актуални предложения за био продукти редовно можете да откриете в кауфланд брошура и да се възползвате от качествена храна на страхотна цена.  

За да се класифицира един продукт като био, е необходимо да не се използват вредни химикали и вещества. Но каква е разликата между биологичното и биодинамичното производство?  

Биодинамичният начин на отглеждане всъщност предхожда биологичния и е по-устойчив и природосъобразен. Този тип лозарство е много по-стриктен и строг, и при него цялото лозе се разглежда като един цялостен, жив организъм. От почвата, през насажденията, до животните и дори вредителите – всичко се отглежда като едно цяло, което изпълнява своята функция за естествения и здравословен живот във фермата. Използва се компостиране, отглеждане на различни растения, смяна на културите и други устойчиви земеделски практики , за да се гарантира качество и силна изразеност на гроздето, без употребата на фунгициди, хербициди и изкуствени торове, като почвата и насажденията се съхраняват и подобряват по напълно натурален начин.  

Подобни практики се употребяват все по-усилено в световен мащаб и на територията на България, за да се гарантира устойчивост в дълготраен план и подобрени качества на вината. 

Българско веган вино 

Звучи логично – виното се прави от грозде, така че би трябвало да е напълно веган, нали? Истината обаче е, че това не винаги е така. Ако спазвате веган или стриктна диета без прием на животински продукти, добре е да се поинтересувате дали наистина виното, което избирате, е веган. 

Причината е, че често в производствения процес се използват вещества и агенти от животински произход. Процесите на утаяване, избистряне и филтриране, при които се отстранява естествената утайка от дрождите, стабилизира се виното и се избистря цвета му, протичат с използването на различни агенти и вещества. Най-често това са животински продукти – костен мозък, желатин, яйчен белтък, млечен протеин, влакна от ракообразни черупки…  

Ако искате да избегнете тези примеси, изберете вино от производители, които използват алтернативи от растителен и неживотински произход при бистренето, филтрацията и стабилизирането на виното. На българския пазар две такива винарни са Домейн Бойар (от реколта 2020 г.) и Вила Мелник, които използват бентонит (глина) и грахови протеини в произвоствения процес. 

Вино, отлежало в дълбините на океана или в космоса? 

Да, прочетохте правилно – колкото и странно да звучи. Виното, което отлежава на дъното на океана, е една от последните тенденции във винарския свят. Причината е, че постоянната температура на морското дъно е подобна на тази в дълбоките изби, а липсата на окисляване и ефектът на постоянно движещата се вода върху стъклените бутилки ускорява узряването на виното и подобрява качествата му. Сомелиерите твърдят, че виното, отлежало под вода, се отличава с по-мощен и богат вкус и аромат, в сравнение със същото вино, отлежало по класически начин. 

Подводният начин на отлежаване на виното е популярен от години във Франция и Калифорния, но отскоро се използва и в България. Изба Заара Естейт беше първата, която представи две бели вина, отлежали 5 месеца на територията на Черно море – на 25 метра дълбочина край град Царево при температура 9 градуса и налягане 4 атмосфери.

А за ценителите на наистина уникалното усещане от виното, съвсем наскоро стана факт и първата бутилка вино, отлежала в космоса. Виното е произведено в Chateau Petrus в класическия винарски регион на Франция Бордо, и е част от партида от 12 бутилки, изпратени на борда на Международната космическа станция през ноември 2019 г. След като прекарва 14 месеца на борда на МКС, виното се завръща на Земята през януари 2021 г. 

Класическа бутилка Chateau Petrus от същата година в момента се продава за около 5400 долара, но космическата версия е оценена от експерти от аукционна къща „Кристис“ на 1 милион долара. От аукционната къща уточняват, че бутилката вино ще бъде продадена на частно лице, а не на публичен търг, като цената на сделката и самоличността на купувача ще останат поверителни, освен ако купувачът не реши да ги направи публични. Приходите от продажбата ще бъдат използвани за финансиране на селскостопански изследвания и бъдещи космически мисии.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина