ГрадътКултураНовини

18-годишен архитект ли построи сградата на Община Пловдив?

Грешка в английския превод впечатлява туристите с прогресивността на българските архитекти от началото на миналия век

Сградата на Община Пловдив, построена преди 110 години, е една от най-големите забележителности в града. Пред входа ѝ има поставени и исторически табели – за годините на строеж и за това, че е посетена от папа Йоан Павел II.

Преди няколко години беше поставена още една табела на български и английски език, както и на брайлова азбука. Текстът на български език коректно разказва за архитект Никола Нешов, завършил в Щутгарт и работил в цялата страна.

Впечатлява обаче английският текст, според който Нешов е бил на 18 години, когато е подготвил проекта за тогавашната сграда на Областното управление. Според английския текст, той е роден през 1894 година („he was born in 1894“), а е строежът е започнал през 1912-а.

В действителност през 1894 година Нешов завършва своето образование в Щутгарт, след което специализира в Мюнхен. Всъщност той е роден през 1869 година. Така чак на 42 години той участва в конкурс за постройка на сградата, която започва да се строи през 1912-а година.

Сгрешеният английски превод впечатлява туристите, които са изненадани от прогресивните български архитекти, които още на 18 години са издигали най-представителните за българската държава сгради.

В българския превод текстът е коректен, но е нужно английският да бъде поправен, за да не заблуждаваме чужденците с неверни, но силно впечатляващи факти.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

2 коментари

  1. Добре, че имаме кой да отстоява ИСТИНАТА = „Фондация БЪЛГАРИСТАНСКИ АРХИТЕКтурски ПостМодернизъм“, собственик учил-недоучил осмокурсник (5+3=8) от НеБеУу КараКАЛИНКА със сенчесто финансиране заради което изискват да отчита дейност.

    Поне една печатна грешка на тримесечие.

    1. Без да отвличаш вниманието от множеството огромни проблеми на пловдивския СелСъвет = да беше отишъл с един маркер да поправиш (и дори КОРИГИРАШ колтурничко) сбърканата дата на раждане на арх. Никола Нешов.

      Многословна логорея, изглежда на килограм му плащат

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина