АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

1,7 милиона различия между районните кметове и голяма община

От ГЕРБ поискаха на днешната сесия на Общински съвет допълнителни средства за районите за капиталови разходи, но местният парламент отхвърли актуализацията на бюджета

Днешната сесия подчерта разделителната линия между райкметовете и ГЕРБ от една страна, и екипът на Здравко Димитров от друга

Общински съвет не прие изменения на бюджета на Община Пловдив, след искане от групата на ГЕРБ да бъдат осигурени 1,7 милиона лева за районните кметове за неотложни капиталови разходи в кварталите. Гласуването в пленарната зала бе знаково, тъй като отново подчерта разделителната линия между ГЕРБ и райкметовете от една страна, и Здравко Димитров и екипа му от друга. Изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Величко Родопски отказа да приеме предложението на най-голямата политическа група в местния парламент, а в  последствие цялата точка по актуализацията на бюджета не бе приета. „За” гласуваха единствено 17 съветника от ГЕРБ, седем бяха против, а 19 се въздържаха.

По време на дебата по точката Йордан Илиев прочете на микрофон сумите, нужни на всеки от районните кметове за изграждане на тротоари, паркинги, ремонт на улици и оформяне на междублокови пространства. От групата на ГЕРБ поискаха 150 хиляди лева за Западен, 260 хиляди лева за Източен, 380 хиляди лева за Централен, 350 хиляди лева за Южен, 350 хиляди лева за Тракия и 210 хиляди лева за Северен. По време на обсъждането на предложението бе дадена думата на кметовете на Централен и Западен- Георги Стаменов и Димитър Колев.

„ Всички районни кметове имаме сключени договори с изпълнители и можем да стартираме тези дейности веднага. Ще видите резултата в рамките на 20 дни”, заяви Стаменов. „Тези средства за районите и за нищо друго”, каза Колев. Те заявиха, че общината не е пуснала процедура за ремонт на улици, тротоари и междублокови пространства до този момент, а те имат завършени такива и са готови да започнат работа веднага, ако имат осигурено финансиране.

Райкметовете бяха подкрепени от Йордан Иванов от Демократична България „Районните кметове са избираеми, а Общински съвет трябва да въплъти смисъла на тази избираемост като им осигури бюджет. Това предложение е функция на вътрешнопартийната война  между Тотев и Димитров, но ние ще го подкрепим, защото е правилно”, обяви Иванов. Така се и случи. Групата на Демократична България подкрепи предложението на ГЕРБ, но пък не гласува „За” цялото предложение по изменението на бюджета в последствие. То събра едва 17 гласа.

„ Как да няма пари за районите. Те никога не са имали толкова пари. Има предвидени сериозни средства за районите. А тези, които сега ги поискаха допълнителните, те са предвидени за друга дейност- трябва да бъдат довършени две улици по периферията на „Модър-Царевец”, които не са предвидени в проекта. Затова не е пусната процедура за тези средства, защото те там ще бъдат нужни. Парите ги имаме като разчет, но изоставаме със събирането на неданъчните приходи- от над 70 милиона, които трябва да съберем, до момента сме изпълнили около 30 процента. Те са от наеми, такси, продажба на имоти и услуги, които извършваме ние. Няма как да ги компенсираме, защото половината година мина”, обясни изпълняващият длъжността кмет на града Величко Родопски пред журналисти.

Той подчерта, че към този момент няма откъде да бъдат осигурени исканите от районните кметове пари. „Ако някой обект отпадне, ще прехвърлим от други капиталови разходи за тях. Тази актуализация на бюджета обаче може да бъде направена септември”, допълни Родопски.

„ Проблемите на хората по кварталите се разбират и най-добре се знаят от районните кметове, защото те са най-близо до тях. Искахме да обърнем малко акцента към човека и работата на районите. Да, от една гледна точка милион и 700 звучи стряскащо, но ако вникнете в детайлите ще видите 150 хиляди лева за район Западен. Тези средства за един район са нищо. Но избора го направиха колегите и в крайна сметка не мина. В интерес на истината трябва да подчертаем, че колегите бяха съгласни с нас, защото ние получихме подкрепа и нашето предложение събра достатъчно гласове, за да мине „За”. Но в крайна сметка бюджетната точка на общината не мина, затова загубихме и нашето предложение, което мина”, коментира след гласуването Йордан Илиев.

Управленският екип на общината остана доволен от неприемането на предложението на администрацията, покрай което не мина и предложението на ГЕРБ за средствата за районните кметове. Колко сериозно е пропукването в местния парламент, тепърва ще се разбере.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Гербавите манафи скоро ше са в канала! Няма как да глозгаш великият Плвдив 12 години и да не ти отрежат ушите един ден,,зиковци, здравки и другата останала крадлива сган са за следствения арест.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина