ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Откриват изложба „125 години организирано Тракийско движение в България”

В Музеен център за съвременна история, на ул. „Ангел Букорещлиев” 14, в Пловдив ще бъде открита изложбата „125 години организирано тракийско движение в България”, подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт. Откриването е насрочено от 18:00 часа на 11 май 2022 година (сряда).

С фотоси и документи, голяма част от които представени за първи път пред публика, изложбата разказва 125-годишната история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до днес. В хронологичен ред изложбата проследява основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции. Архивните снимки възкресяват образите на най-видните фигури в тракийското движение.

Изложбата ще бъде представена от проф. дин Светлозар Елдъров от Института по балканистика с център по тракология при Българската академия на науките и открита от г-н Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина