ГрадътКултураНовини

Oткриха изложбата, посветена на читалището в с. Ситово

Ангел Стоев: С възрожденски дух и упорита работа Ситово възроди читалището си

Областният управител откри изложба в областна управа, която представя историята на селото с подкрепата на регионалната библиотека в Смолян.

„Възстановяването на читалищата е възрожденско дело и бих искал да поздравя доброволците и жителите на село Ситово, които полагат усилия и стъпка по-стъпка дават нов живот на НЧ „Родопски напредък – 2019“. Това заяви областният управител Ангел Стоев при откриването на документална изложба в сградата на администрацията, посветена на историята на читалището.

Той подчерта, че това е първото читалище в Община „Родопи“, чиято дейност след около петдесет години прекъсване е възобновена, благодарение на доброволци и жители на селото, които и до момента подпомагат работата му. По думите му Ситово е добрият пример, който вече следват и други малки населени места като Дедево.

Изложбата се организира съвместно с Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян, в която се съхранява периодиката на сп. „Родопски напредък“, запазило историята на с. Ситово.

„Много знаково е съвпадението, че в годината, в която влизаме в новия си дом се навършват и 120 години от издаването на първата книжка на научно-популярното сп. „Родопски напредък“, което е било изключително модерно за времето си с много интересни очерци и художествени фотографии. В този смисъл се чувстваме „стъпили на раменете на титани“ в днешните си усилия да възродим духа и да популяризираме чрез дейността си село Ситово, което незаслужено е избледняло на картата на интересните културни дестинации в областта“, заяви при откриването председателят на УС на читалището адвокат Нели Маркова. „Мисията ни е да създадем ново място за творчество, което да не остава в сянката на град Пловдив, а да стане продължение на добре изградената културна инфраструктура“, подчерта още Нели Маркова.

Експозицията беше представена от директора на смолянската библиотека Светлана Хаджиева. Тя подчерта ролята на големия родолюбец и изследовател Стою Шишков за създаването на списанието. Припомни, че неговото списване започва в доста трудни години, без средства и при това в условията на продължаващо турско владичество в по-голяма част от Родопите. Към хората с големи заслуги за изданието тя присъедини и имената на чепелареца Васил Дечев и спомоществователя Горчо Мерджанов. Благодарение на тези хора близо 9 години списанието излиза и се разпространява в България и извън нейните предели.

Привлечен за каузата за културното възраждане на Ситово е и световно признатият цигулар и музикален педагог Мичо Димитров. Маестрото отправи специален музикален поздрав към гостите и обеща да се включи в пленерите за млади художници, които предстои да се организират в читалището в Ситово. Освен виртуозен музикант, маестро Димитров е и художник по призвание и тази пролет откри и първата си самостоятелна изложба в Пловдив.

Изложбата може да се разгледа до 14 юни във всеки работен ден до 17 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина