ГрадътИзпод тепетоКултураНовини

Монографията на група „РъБ“ препълни залата в ДК „Борис Христов“

Многобройни гости препълниха Голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“ миналата вечер за официалното представяне на монографията – албум и сайта на група РъБ.

Обемната книга събира множество съществуващи архивни, документални и визуални материали, както и изследователски текст, архивни текстове на изкуствоведи и теоретици, които са имали водеща роля в осмислянето и интерпретацията на дейността на групата, като Живка Валявичарска-основен изследовател на групата, Димитър Грозданов, Диана Попова. Проектът се реализира от Сдружение „Изкуство днес“ и е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Сред гостите бяха също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, продуцентът Димитър Митовски, който е част от РъБ, Моника Роменска, Венета Маринова, Надя Генова, също част от групата, които  публиката познава и като „Жените на РЪБа“, заедно с живеещата в чужбина Албена Михайлова – Бенджи.  Формирана в  Пловдив в началото на бурната 1989-а, група РъБ оставя дълбока следа в историята като една от най-силните прояви на българското концептуално изкуство от 90-те години. Изложбите, акциите и пърформансите на група РъБ събираха цялата художествена общност и превърнаха Пловдив в своеобразна столица на концептуалното и политическо изкуство. Членове на групата са пловдивските художници Албена Михайлова, Румен Жеков, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Надя Генова, Павел Алберт, Моника Роменска и Венета Маринова.

Въпреки нейния принос и влияние в сцената на съвременните визуални изкуства, явлението „Ръб“ досега остава маргинализирано в наложилите се наративи за съвременното изкуство в България. Група „Ръб“ има силно присъствие в артистичния живот на България в преломни исторически моменти и е повлияла в естетически и идеен план на много млади автори. Изявите на групата, както в зала, така и в публично пространство, променят нагласите и разбирането на публиката, свикнала с конвенционалните изложби и галерии. Записки и документи от 1989 и началото на 1990 показват, че група „Ръб“ не е създадена като естетическа платформа, а като политическа позиция на група млади творци от Пловдив, желаещи да се разграничат от официалното ДПХ (Дружество на пловдивските художници), и да променят обществото.

Емил Миразчиев изказа специални благодарности на Живка Валявичарска – основен изследовател на групата, Димитър Грозданов, Диана Попова, на присъстващия Йоханес Артинян за работата по създаването на сайта, направен с толкова сърце, на всички участници, съмишленици и партньори. Поздрави към екипа и гостите отправиха също Пламен Панов и Кирил Велчев, а Йоханес Артинян и Димитър Митовски споделиха с вълнение свои лични моменти, свързани с РъБ.

Много е важно човек да познава историята. Това, което е в тази книга, не е просто монография, това е „опазване на паметта“. Вярвам, че културата на Пловдив „тежи“ така силно, като тази книга.  Културата на Пловдив се базира на отделните общности, които правят голямата общност, затова е много важно да знаем историята на точно тази общност от времената, в които поставя за 1 път темата за концептуалното и съвременното изкуство. Благодаря на всички вас, които сте тук. Благодаря на хората, които вече ги няма – Румен Жеков, Игор Будников, Кольо Карамфилов…Огромен труд е положен и ви поздравявам. Искрено се надявам да продължите да правите поне от време на време заедно събития.  Бъдете здрави и продължавайте да се развивате. Вие носите паметта, а тази книга я разказва“, каза в приветствието си зам.-кметът Пламен Панов.   

„Искам да кажа едно голямо благодаря! Доста битки сме водили заедно в последните години. Думата, която бих употребил е „горд“. Горд съм, че аз и екипът на фондацията заставаме зад проекта, в който хората, работили по книгата, са вложили толкова много душа, труд и емоции през всичките години. С Емо и екипа ние сме много повече партньори, отколкото в отношения фондация – бенефициенти. Горд съм, че това остава в  Пловдив, в България и хората могат да разгръщат и  черпят информация от албума – монография. Благодаря още веднъж на екипа, на Емо и на добър час!“, каза изп. директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

Желаещите да притежават монографията могат да се свържат с екипа на Сдружение „Изкуство днес“. Адресът на сайта е https://edgeartgroup.eu/

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина