Актуално

Гласът на Борис Христов звучи на 18 май в Дома на културата

Ученици на световния бас идват за старта на Дни на музиката в Балабановата къща
 
Разпръсната из целия град ще се разлее музика за повече от месец. В грандиозен фестивал на световно ниво се събират тази година велики музиканти и много талантливи деца за Дни на музиката в Балабановата къща. Емоционални събития, връщане на лентите в черно-бели спомени и различни генерации ще бъдат изказани с музика благодарение подкрепата на фондация Америка за България.

Тържественото откриване ще се проведе на 18 май съвсем неслучайно. Повече от сто гласа ще запеят под един покрив, за да се поклонят пред великия бас Борис Христов навръх 100- годишнината от рождението му. Събитието ще се проведе в Дома на културата, който носи неговото име. Организаторите на събитието не случайно са избрали хоровия формат за поклон пред твореца, прославил България в цял свят- първите му стъпки на сцената като дете са били именно в хор. Четири групи от  Пловдив и София ще слеят гласовете си в бившия Синдикален дом. Букети и писмени слова ще поднесат учениците на Христов, които в момента живеят и работят в Италия. В края на вечерта шумно ще отекне гласът и на самия Борис Христов в Многая лета.
 
В рамките на фестивала Дни на музиката в Балабановата къща посмъртно ще се отбележи още един рожден на друга голяма личност- Димитър Киров. За него ще свири цигуларят Марио Хосен. Интересно е, че приживе ДиКиро е рисувал Мари още като млад талант. Затова супер музикантът с емоция ще свири всеки тон на 20 май.

В "Пътуване във времето" ще ни отнесе Едуардо Дескур. Той  свири на натурална валдхорна- старинен инструмент, който е изключителна рядкост и почти никой не може да владее аристократичните му извивки. С него на 22 май на сцената ще излязат Ангел Станков- цигулка, Георги Бояджиев- виолончело, Ростислав Йовчев – пиано.
В любовен дует ще се преплетат съпрузите Деница Ван Пелт и Майкъл Дан Пелт. Тя е изключително нежна пианистка, завършила в Пловдив, а той ще свири на саксофон. Двамата са двойка и на сцената и в живота. Обичта на Love Duets  личи в музиката им, която ще представят на 31 май.

1 юни също е повод за няколко празника- откриването на Римския стадион и поредният интересен ден от фестивала. Тогава ще се изпълни втора част на Голям детски концерт с участието на оркестър на Музикалното училище и много солисти и концертмайстори.
Няколко дни след това, на 6 юни, пристига специално от Германия световноизвестният диригент Йордан Камждалов. В момента пловдивчанинът е главен диригент на операта и филхармонията в Хайделберг и носител на наградата "Музикант на годината". С него на сцената ще е Василена Серафимова, носител на същата награда и перкусии лауреат на конкурса ARD Мюнхен, Елица Десева – пиано и Пенка Петкова – виолончело.

Подробна програма на Дни на музиката в Балабановата къща очаквайте в идните дни

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина