Култура

Фестивалът „Златен ключ“ кани на френско кабаре

В две поредни вечери, сцената на Дома на културата „Борис Христов“ е превърната във френско кабаре от началото на миналия век с ретро мебели и интересна мултимедия като фон, за да пренесе зрителите духом във Франция, страната на шансона. На 28 и 29 юни с вход свободен, в Пловдив се провежда Международният фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“. Събитието се организира ежегодно от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България.

Фестивалът „Златен ключ“ дава възможност да се отдадем на чистото естетическо спояване между текст и музика във френския шансон. Тази година е изключително важна за Франкофонията в цял свят.  Пловдив се откроява с домакинството на важни прояви, свързани с френския език и култура, разказаха на официалното откриване в първия ден водещите Теофана Брадинска – Ангелова и Владислав Севов.

Поздрав към участниите и публиката отправи г-жа Клодия Калво – заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност във Френски институт в България и аташе по образователно сътрудничество.

Щастлива съм да бъда в Пловдив – град знаков за франкофонията, с присъствието на Алианс Франсез, Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ и ЕГ Иван Вазов, с домакинството на големия фестивал Франкофоли, със състоялата се само преди дни международна конференция-дискусия „Европейски диалози“ и разбира се с фестивала „Златен ключ“. С изключителната подкрепа на община Пловдив, Посолството на Франция и Френски институт дават своя патронаж на Международния фестивал „Златен ключ“, защото той е свързващо звено на френската култура в мрежата на френските алианси“, подчерта в приветствието си г-жа Клодия Калво.

Тя отправи специална благодарност към заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, към всички партньори и медиите. Благодарности бяха отправени и към  участниците – дуета “Jessandwest” от Франция, Антония Маркова и младите таланти, които ще се изявят на сцената в двете фестивални вечери. Не бяха пропуснати и двигателите на събитието –  Теофана Брадинска и Севдалин Божиков и както всяка година бе подчертана с благодарност важната роля на Бернар Руо – основателят на фестивала през 2003 година, тогавашен директор на Алианс Франсез, който не спира да следи фестивала, независимо в коя точка на света се намира.

За поредна година поздрав към участниците и публиката отправи и заместник – кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

„Щастлив съм, че имам възможността за 5-ти път да бъда част от 21 – годишната традиция на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ – Пловдив. Имаме безценно съкровище – този фестивал, който ни помага да продължаваме да градим имиджа на Пловдив като Европейска столица на културата, защото Европейска столица на културата не е просто място, където се случват множество събития, а град, който отправя послания и гради мостове между различните националности и култури.  „Златен ключ“ не само възпитава в духа на френската култура, но и дава възможност младите таланти да представят себе си и Пловдив пред света“, каза в приветствието си Пламен Панов. 

Той също благодари на Теофана Брадинска и Севдалин Божиков за огромните усилия, труд и отдаденост, за да може фестивалът да е тук всяка година . „ И ако Франкофоли е фестивал на утвърдените имена, то „Златен ключ“ е фестивал на бъдещите таланти, които ще станат посланиците на Пловдив пред света“, подчерта Пламен Панов, като пожела на добър час на фестивала.  

„Френско кабаре“ – така назова концерта си Антония Маркова, която зарадва зрителите в залата с красивия си глас, с популярни романтични песни, топло общуване с публиката и ярко сценично присъствие. Тя също с благодарност се върна към началото на своята кариера, започнала точно с изпълнения на френски шансони. Антония Маркова е многократен носител на отличия от национални и международни конкурси, но за нея всичко започва на „АVON VOICES’’ преди 20 години, където успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят, достига до полуфиналите в Париж и достойно представя България. Антония е възпитаник на езиковата школа на Алианс Франсез, където получава най-висок сертификат за владеене на френски език, а преди две години, съвсем заслужено спечели и телевизионния формат на NOVA „Звездите в нас”.

В съботната вечер, отново с вход свободен, в 19.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ започва вторият концерт, в който освен близнаците от дуета “Jessandwest” ще участват Олга Василенко и любимците на пловдивската публика – талантливите възпитаници на музикалната школа „Арт Войс Център“ Пловдив с музикален педагог Румяна Иванова.

Неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” в Пловдив е най-голямата франкофонска телевизия TV5 Monde, която представя световната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5 MONDE plus.

Платформата е безплатна и дава достъп до сериали, френски игрални и документални филми, а тази година там ще бъдат споделени и двата концерта от град Пловдив. 

21-вото издание на фестивала е посветено също на темата „шоколад и шансони“, затова във фоайето на ДК „Борис Христов“, публиката и в двете вечери е посрещана с дегустации на специални серии шоколади и сладки лакомства, приготвени от френският майстор Венсан Гайо.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина