КултураНовини

Автентични инструменти от Барока ще звучат в Балабановата къща

Знаменити барокови солисти ще свирят на автентични инструменти от предкласичната епоха на 21 май в Балабановата къща от 18.30 ч. в рамките на пролетното издание на в XIII МФ “Дни на музиката в Балабановата къща“

Аапо Хакинен – клавесин, Зефира Вълова – барокова цигулка и Явор Генов – лютня са сред най-търсените и аплодирани интерпретатори на музиката на предкласиката в Европа. Програмата на концерта включва музикални шедьоври от Йохан Пол Вестхоф, Йохан Каспар Керл, Джовани Дзамбони, Йохан Георг Пизендел, Антонио Вивалди , Франческо Мариа Верачини.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “МузикАртисимо”, Министерство на културата.
Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концерта.

Аапo Хакинен учи клавесин и орган в Академията „Ян Сибелиус“ в Хелзинки, а от 1995 до 1998 г. в Амстердам при Боб ван Асперен. Специализира клавесин при Пиер Антай в Париж, както и при Скип Сампе, Миклош Спани, Глен Уилсън, Густав Леонхардт, Кристоф Русе. След дипломирането си през 1998 г. печели втора награда и наградата на Белгийското Радио и Телевизия на конкурса за клавесинисти в Брюж. Награждаван е също от Северногерманското радио със специалната музикална награда за интерпретация на италианска музика.

Изнасял е рецитали както на клавесин, така и на орган и клавикорд в Скандинавия, Холандия, Белгия, Франция, Израел, Германия, Англия, Италия, Португалия, Русия, Естония, Словакия, България. Участва в редица престижни музикални фестивали.

Той също е познат като камерен музикант и диригент на Helsinki Baroque Orchestra, Musica Aeterna Bratislava, Orchestra del Teatro Olimpico di Vicenza, Croatia BaroqueEnsemble, Solamente Naturali и др.

Има реализирани компактдискове за NAXOS, Deux–Elles, Albaend Fuga, както и за различни Европейски радио-телевизионни компании. Понастоящем е артистичен директор на Helsinki Baroque Orchestrа, като във фокуса на работата му са симфонични и оперни творби от 19-ти век.

Явор Генов е лютнист и басо-континуо изпълнител. Неговите три солови диска – “Orpheus Anglorum” (2018), “Zamboni – lute music” (2014) and “Kapsberger – Libro primo di lauto” (2013) получават висока оценка от международната критика.

Свири с музиканти като Ема Къркби, Нуриа Риал, Андрю Лоуранс-Кинг, Ларс Улрик Мортенсен. Като басо-континуо музикант свири в съставите на ансамбли и оркестри като Бароков оркестър на Европейския съюз, Cordevento, MusicAeterna, Valetta International Baroque Ensemble и др., с които концертира на някои от най-значимите подиуми в Европа.

Явор учи лютневи инструменти и басо-континуо при Якоб Линдберг. Работи още и като музиколог в областите на Ренесансов и лютнев репертоар и Латинската монодия, на които посвещава книга и редица публикации. Подготвя изследователски проект и запис на базелския ръкопис на Емануел Вурстисен (16 в.), както и лютневи рецитали с френски репертоар за теорба.

Зефира Вълова е сред водещите български изпълнители на барокова цигулка с международна концерта дейност. След завършване на НМА „Панчо Владигеров“ в класовете на проф. Йосиф Радионов и Стойка Миланова се насочва към исторически информираното изпъление на бароков, класически и романтичен репертоар. През 2011 г. завършва Амстердамската кралска консерватория при Луси ван Даел, един от пионерите в сферата на старинната музика, където обхваща репертоар от ранния италиански барок до творбите на Бетовен и Шуберт.

Като член и концертмайстор на Бароковия оркестър на Европейския съюз от 2008 г. работи с най-големите имена на бароковата сцена, като Ларс Улрих Мортенсен, Рой Гудман, Тон Коопман, Енрико Онофри и др. в концертни турнета из цяла Европа.

От 2011 до 2015 г. концертира активно като солист и концертмайстор с Les Ambassadeurs – международен оркестър с диригент Алекси Косенко (Франция). За компактдискът им с концерти от Антонио Вивалди критиката е единодушна: „Зефира Вълова свири убедително, красноречиво и с благородство, а орнаментите са изваяни с извънредна лекота“.

От 2016 г. е концертмайстор и диригент (в някои от програмите) на оркестър Il Pomo D’ Oro (Италия), с който свирят в най-престижните световни зали съвместно с Максим Емеляничев – диригент, Джойс Ди Донато – мецосопран, Франко Фаджоли – контратенор, Якуб Юзеф Орлински – контратенор, Франческо Корти – чембало и диригент.

Зефира Вълова е гост-солист и концертмайстор на Хелзинкски бароков оркестър с диригент Аапо Хакинен.

От 2016 до 2019 г. дирижира Софийска филхармония в програми, посветени на репертоар от 18 век: „Коледни кончерти гроси“, „Вивалди – con molti strumenti“, „Бах и Телеман – цигулкови концерти“ , „Наследството на Вивалди – жени композитори“ и др.

През 2017 г. получава наградата на Алегро Виваче „Музикант на годината 2017“ за активна творческа дейност, през 2020 г. получава първа награда на международния кокурс „Хосе Ерандо“ за барокови изпълнители, а през 2021г. И наградата „Златно перо“ за принос към българската култура.

От 2007 г. инициира и провежда първия по рода си в България ежегоден фестивал „Изкуството на барока“. Поощрява интереса на българските изпълнители, като ги включва в състава на създадения и ръководен от нея Фестивален ансамбъл. Изпълнява премиерно за България десетки творби от 17-18 век. Организира майсторски класове на международно признати изпълнители. Провежда редица образователни концерти за деца в училищна възраст. Създава нова дисциплина към инструменталния факултет на НМА „Панчо Владигеров“  – Старинна камерна музика.

Работата й като концертмайстор  в България е свързана с Камерен оркестър „Орфей“ (от 2001 до 2003 г.), Оркестър на Класик ФМ радио (от 2003 до 2008 г.), Фестивален оркестър София (2007-2008 г.). Записва компактдискове като камерен изпълнител, солист, концертмайстор и диригент. Реализира записи за БНТ, БНР, Полското радио, Mezzo, Arte, TV 1 и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина