ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Александър Държиков: 24 май свети със собствена светлина

Председателят на Общински съвет – Пловдив Александър Държиков поздрави учителите, творците и останалите деятели на българската просвета и култура по повод празника 24 май. Той пише, че празникът е специален за Пловдив, като мястото, където празникът за пръв път е честван публично с такава тържественост. Ето и целия поздрав на инж. Държиков:

Щастлив съм да Ви поздравя по случай 24-ти май – Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Ден, който свети със своя собствена светлина в хилядолетната ни история.

За нас като пловдивчани е особена гордост, че именно в Пловдив на 11 май 1851 г. в училище „Св. Св. Кирил и Методий“ за първи път се отбелязва непреходното дело на братята Кирил и Методий. Вече 170 години 24-ти май е и личен празник за всеки един от нас – ден на почит към словото, чрез което знаем за славното минало, можем да осъзнаем настоящето и да изразим очакванията си за бъдещето.

Измина една трудна година, поставила на изпитаниe всички ни, но жаждата за познание е и ще бъде водеща сила за нас. Трудностите, пред които бяхме изправени, не ни сломиха, а дадоха нов тласък. Обединени заедно всички ние успяхме и успяваме да ги надмогнем и да преоткрием света на писаното слово по нов начин. Макар и тежка изминалата година предизвика нов прилив на амбиция и творческа енергия.

Думите са малко, за да изразя своята признателност и уважение към всички Вас просветители и пазители на духовността. Пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, амбиция и творческа енергия. Не спирайте да разпръсквате познанието, да пазите това кътче на душевност и българщина.

Честит 24-ти май !

инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет-Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина