ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Албена Петкова: Културата в момента е като писмо – „до поискване“

Албена Петкова е един от най-младите художници, които ще вземат участие на Националните есенни изложби 2020. Нейното участие е първа самостоятелна изложба след завършването на Академията. Тя се представя с интересни живописни творби и отговори на няколко въпроса малко преди откриването на голямото събитие:

– Какво представяте на Национални есенни изложби 2020?

Ще представя десет картини, фигуративна маслена живопис с размер предимно 100х130см. Като сюжет те представляват нережисирани моменти от живота на близките ми, на които съм била свидетел и са ме впечатлили по някакъв начин. Повечето са рисувани тази година, но не са пряко свързани със случващото се в света. Погледът е камерен – наблюдение на лични преживявания и състояния.

– Ще подреждате вашите творби в откритото пространство в двора на Балабановата къща. Как си кореспондират платната с мястото, в което ще ги показвате?

Четири от работите изобразяват един голям батут, ограден с висока мрежа, разположен на поляна сред дървета. Намирам това място за магично. Вътре в ограждението – изолирани, децата имат някаква ограничена свобода да играят необезпокоявани и те създават и заживяват в свои имагинерни светове.

Ще бъде интересен контрастът между двора на Балабановата къща, със своята възрожденска архитектура, и нерамкираните платна, изобразяващи преходни сцени от живота днес.

– Работите излъчват спокойствие, семейна радост, щастие. Може ли да търсим нещо скрито от това първо впечатление?

Могат да се намерят метафори или скрит смисъл, но не съм търсила такива целенасочено. Избирам сюжета за картините си опипом – правя голямо количество малки рисунки и проекти и решавам да нарисувам на платно това, което най-много ме привлича – това, което сякаш иска да бъде нарисувано. След това, в процеса на работа, започвам да откривам разни неща – защо това ми е интересно, как може да бъде интерпретирано, какво в него може да е интересно за другите и тн.

Цялото интервю с Албена Петкова може да прочетете на сайта KAPANA.BG

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина