КултураНовини

Академия КИТ кани любознателните деца в своя „Музей на Абакуса“ в Пловдив

Интригуваща среща с втория по важност инструмент в развитието на човешката цивилизация организира за децата и техните родители Академия КИТ.

На 16 април 2022 г. (събота) от 9:30 до 17:00 ч. в Академията в Пловдив на адрес на ул.“ Свети Климент“ 8 ще отвори врати еднодневна експозиция на „Музей на Абакуса“.

Малки и големи гости ще имат изключителната възможност да се запознаят с абакусите по света, от древността до наши дни – от империята на инките, през средновековието, до двадесет и първото столетие.

Абакусът е служил за извършване на бързи пресмятания в търговията, инженерните и строителни дейности, както и в държавното управление. Сметалото е един от най-важните инструменти в развитието на човешката цивилизация.

На 16 април посетителите ще разберат как работи абакуса и каква е връзката му с калкулатора и съвременния компютър. Гостите ще разгледат книгите „Libra Abaci“ на Фибоначи и  „Margarita Philosophica” на Грегор Райш, които запознават с чудесата на математиката, а също и интересни материали, предоставени от Националния музей за американска история – един от първите плакати на IBM, гравюри с Мадам Аритметика и други репродукции.

На едно място са събрани уникални експонати – инструменти за изчисление като сметалото на инките юпана, изработено специално за изложбата от видния български керамист Димитър Каркеланов като репродукция на музеен образец.

Сред експонатите са и разнообразни видове сметала като китайското суан пан, японското соробан, руското счот и още видове юпана, принадлежащи на частната колекция на Кристина Върбанова – основател на първата школа по ментална аритметика в Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. П.П. В Южна Америка разни поредици от възли, подобни на сметалото, всъщност са били ползвани освен за смятане и търговски изчисления, също и за кодиране на писмения език на южноамериканските индиански племена, но разкодирането им е спекулативна работа, също както и разчитането на идеограмите на инки и ацтеки от техните храмове и сгради и монументи/сгради…

    Поне клинописната писменост на шумерите и древноегипетските йероглифи са донякъде успешно разчетени, но интерпретацията на разчетените текстове е спорно, защото е украсено от полусубективната лична оценка на изследователите на древна Месопотамия и на египтолозите, изучаващи останките от Древен Египет…

  2. А едно време на абакуса му казвахме сметало, а на калкулатора – електротехническо изчислително сметало или просто „елка“ по името на известната марка калкулатори, а на компютъра му казвахме електронна изчислителна машина (ЕИМ), а на „смарт-устройствата“ им казвахме преносими мини-компютри, а електронните таблети ги зовяхме дъсчици/плочки от електронни чипове, транзистори, платки, пластмаса, метали и дърво… ??

    Ех, едно време какво беше… 1960-1970-те – Ivan Sutherland измислил още тогава двуизмерните и триизмерните CAD програми за архитектурни, художническо-дизайнерски и математически геометрични рисунки и изчисления и отпечатване от принтер на същите картинки, и още тогава имало wacom писалки, но по-опростени и под формата на „светлинни писалки“ за CRT екрани…

    Както се казва…
    Имало едно време… едно момче Джон Атанасов в САЩ, от български произход, един от изобретателите на компютъра ABC, който в комбинация с ENIAC и с нуждата от компютри за програмиране на компютърни езици за програмиране плюс нуждата от правителството на САЩ за военни и индустриални изчисления и за изчисляване на демографските статистически данни на САЩ, създадоха модерните компютри с идеи от механизма от Антикитера, машините на Декарт и Джон Бул и т.н., а идеи на философи от древни времена и модерни noosphere философи от САЩ и от Европа и от Япония плюс една книга от Викторианска Великобритания и картотеките на големите библиотеки и шкафовете с папки на ЦРУ и ФБР плюс телефонните жици от мед… и CERN и Apple персонални компютри… създадоха Интернет&WWW на основата на военна WAN мрежа на военните на САЩ (ARPANET)…

    Ех, едно време… дето още през 1999 г. плакати с реклама на microSD карти показват тайните технологии, които военните и корпорациите имат още преди 50 г.

    Да напомним за невярващите в това, че модерните дигитални електронни тъчскрийн панели с писалка бяха представени още преди почти десетилетие в ТВ сериали като Stargate Atlantis, а прототипите на същите ги е имало още през 1960-1970-те в САЩ, Западна Европа, Япония, и в лаборатории в КНР Китай и в СССР/Русия…

    Та така…

    Имало едно време… 😉

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина