ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Пловдивският хор „Гаудеамус“ и американският „Ню Амстердам Сингърс“ с общ концерт

Американците впечатлени от българската история и култура

Американският хор „Ню Амстердам Сингърс“ ще посети четири български града – Варна, Велико Търново, Пловдив и София, като част от 17-ото си лятно турне. Музикантите ще пеят заедно с изтъкнати родни хорове и ще представят хоровите традиции на двете държави.

В Пловдив концертът ще се състои на 4 юли от 19 часа в Регионалния исторически музей, а към американците се включва Академичен смесен хор „Гаудеамус“ с директор Весела Гелева.

„Ню Амстердам Сингърс“ ще изпълнят избрана европейска и американска музика, както и фолклорни песни и спиричуъли.

Клара Лонгстрет, Диригент и музикален директор на хора е Клара Лонгстрет, а асистент-диригент и корепетитор е Дейвид Река.

Клара Лонгстрет споделя:

Имената на трима от американските композитори в нашата програма може да са непознати за българската публика, но ние изпълняваме много от техните творби и са сред любимите ни.

Композиторът Матю Харис е обичан от американските хорове заради способността му да пише музика, която е едновременно сериозна и забавна. Например, седемте му тома музика по шекспирови пиеси, най-новият от които е създаден за „Ню Амстердам Сингърс” и в който отделните гласове на хора изпълняват интересни мелодии. Той често включва ритми от света на популярната песен по изкусен начин, без компромис с високото професионално майсторство. През 1993 година записахме няколко от ранните му мадригали по текстове на Шекспир, включително и тези, които ще чуете днес, и изпълняваме неговата музика вече 25 години.

Андрю Риндфлейш е по-скорошно откритие на Ню Амстердам Сингърс. Неговите творби често са сложни, с плашещо трудни ритми. Както и Харис, той пише музика с интерес към всички гласове. „Ирландска благословия“, която изпълняваме днес, е истински прекрасна.

Бен Мур е визуален артист, който открива музиката в зряла възраст. Първо пише художествени песни за солови гласове, които стават популярни благодарение на звездите на Метрополитън опера. След това аранжира някои от тях за хор. В допълнение към творбата, която изпълняваме днес, „Езерният остров Инисфрий”, Ню Амстердам Сингърс са изпълнявали и по-дълго произведение на Мур по текстове от писма на Ван Гог до брат му, наречено „Скъпи Тео”. Преди година, Ню Амстердам Сингърс направиха премиера на новия хоров цикъл, създаден от Бен Мур, озаглавен „Вълната се надига” по творчеството на Вирджиния Улф.

Kлара Лонгстрет е основател и музикален директор на Ню Амстердам Сингърс, който навлиза в своя 52-ри сезон. Под нейно ръководство, Ню Амстердам Сингърс днес е известен като един от водещите аматьорски хорове в Ню Йорк. Госпожа Лонгстрет учи дирижиране в Харвардския университет и Джулиард скул, където получава магистърската си степен. Учила е в Музикалния колеж „Манс” и е участвала във Баховия фестивал в щата Орегон. Госпожа Лонгстрет често е канена за член на жури на хорови конкурси и е избрана да представи лекция-демонстрация на тема „Приключения в хоровото изкуство” на Конвенцията на източната дивизия на Американската асоциация на хоровите директори. През 2009 г. получава награда, връчвана на именити възпитаници на Колежа Радклиф на Харвардския университет, като признание за създаването и дългогодишното ръководство на хор „Ню Амстердам Сингърс”.

Хор „Ню Амстердам Сингърс” е акапелен, двоен смесен хор и изпълнява широк спектър музика – от 16-ти век до съвременна, включително създадена специално за хора.

Хор „Ню Амстердам Сингърс” e пял на една сцена с Нюйоркската филхармония под диригентството на Ленард Бърнстейн в Алис Тъли Хол и Карнеги Хол в Ню Йорк и в Тангълуд, летния дом на Бостънския симфоничен оркестър в щата Масачузетс. Хор „Ню Амстердам Сингърс” е участвал във фестивали в Ираклион, Гърция; Гранада, Испания; Мендзиздрое, Полша; Алгарве, Португалия; Les Chorégies d’Orange, Франция; и Международния музикален фестивал Llangollen в Уелс. Хорът е участвал в концертни турнета в Турция, Скандинавия, Хърватия, Испания, Русия и Прибалтика, Куба, Аржентина и Уругвай, южна Африка, Исландия и Дания.

„В нашето 17-о международно лятно концертно турне сме щастливи да посетим четири града в България–Варна, Велико Търново, Пловдив и София. Като музикални посланици на Съединените щати, при завръщането си у дома, в Ню Йорк, ще станем и посланици на България като споделим впечатленията си от вашата страна: за древната история, за която научихме от вашите музеи и археологически обекти; за красивите природни пейзажи, които се откриваха пред погледите ни докато обикаляхме страната с автобус; за съвременната култура, представена чрез богатата хорова и танцова традиция; за невероятните гастрономически преживявания и, най-вече, за топлината и гостоприемството на българите. Благодарим ви за това незабравимо пътуване,“ споделят хористите. „Благодарни сме за възможността да пеем заедно с изтъкнати български хорове във всеки един от градовете, които ще посетим. Тези преживявания създават богати и незбравими спомени.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина