ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Изложба разказва за живота на проф. Виден Табаков, допринесъл за кацането на Нийл Армстронг на Луната

Документална изложба, посветена на живота на проф. Виден Табаков- българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развитието на космическата програма на САЩ, ще бъде открита на 28 януари в Дома на културата. Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, съвместно с Държавна агенция „Архиви“ организират проекта „Безпределният космос на човешкия ум“, който ще покаже документи на видния наш учен от Университета Синсинати, САЩ в Държавна агенция „Архиви“ и работи по създаване на фонд за стипендии за студенти на негово име и организиране на курсове за STEAM.

Проф. Виден Табаков е ключова фигура в реализацията на американската космическа програма, който допринася за провеждането на първия космически полет на хора до Луната, участвайки съществено в разработването на ракетите „Сатурн“.

Неговите изследвания са изключително важни за авиацията и за енергийните инсталации. Проф. Табаков е организирал и оглавявал дълги години Graduate School of the University of Cincinnati, където е имал 300 успешни докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Между неговите изявени докторанти и сътрудници е Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната. Самият Армстронг е бил професор по аерокосмическо инженерство в отдела на Табаков в Университета в Синсинати и става негов неразделен приятел.

Проф. Виден Табаков работи САЩ, където развива блестяща академична кариера. Той има много важна роля в програмата „Аполо“. Когато тя стартира, се оказва, че сплавите, които се използват за ракетните двигатели, не могат да издържат на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер фон Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, привлича към екипа на „Аполо“ българския учен. Виден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетата да издържи на изключително високите температури, развиващи се при космически полет.

Лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на името на проф. Виден Табаков през 2009 г.

Въпреки че работи в една строго секретна сфера, проф. Табаков има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания.

През 2014 г. проф. Виден Табаков бе обявен за почетен професор на НАСА. Табаков е един от малкото натурализирани в Страната на неограничените възможности европейци, на които се оказва такава чест. Той е един от хората, които наистина ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.

Виден Табаков е роден през 1919 г. във видинското село Стакевци. Човек с необикновена съдба, пълен с премеждия живот, той напуска този свят на 95 годишна възраст през 2015 година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина