Апелативен съд потвърди доживотния затвор за убийството на митничаря Дребчев

Криминале Новини Темида

Божидар Атанасов може да обжалва присъдата си пред ВКС

Апелативен съд – Пловдив потвърди наказанието доживотната присъда на Божидар Атанасов за убийството на митничаря Георги Дребчев през 1999г. Наказанието за другия обвиняем за тежкото престъпление Иван Карабелов като помагач е „лишаване от свобода“ за срок от 15 години и 6 месеца.

По делото Апелативна прокуратура – Пловдив е изразила становище, че първоинстанционната присъда е правилна, обоснована и наложените наказания на двамата подсъдими  са справедливи.

Магистратите не приеха първоначално поддържаната от прокуратурата  теза, че двамата подсъдими са действали в съучастие и с починалия бивш кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който да ги е подбудил в осъществяване на престъплението и коригираха присъдата само в тази част.

Делото се разглежда за втори път от Пловдивския апелативен съд. При предходното произнасяне наложените наказания, бяха намалени съответно на 20 години лишаване от свобода за Божидар Атанасов и 7 години за Иван Карабелов. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане в Апелативния съд с конкретни указания. Те са изцяло изпълнени в проведеното ново съдебно следствие. Разпитани бяха множество свидетели, включително и чрез видеоконферентна връзка извън пределите на страната. Изслушана бе повторно и една от съдебно-балистичните експертизи.

Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на обжалване или протестиране през ВКС в 15-дневен срок.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.