ИзбориНовини

Манол Пейков: Няма стимули за реално дарителство

“В момента Законът за меценатството е един неработещ, мъртъв закон. Трябва да има адекватни стимули за дарителство. Разбиранията на държавата са застинали някъде в началото на 90-те години, когато представата за добър закон беше нещо, което държи бандитите настрана. По тази причина стимули за реално дарителство просто няма”, заяви издателят и активист Манол Пейков в интервю пред OFFNews. Той е кандидат от коалицията “Продължаваме Промяната – Демократична България” в 16 МИР с преференция 107.

Пейков направи и няколко изключително успешни дарителски акции, от които събра близо 3 млн.лв. По настоящия закон 20% от сумата отива в държавата като ДДС.

Три от кампаниите на Пейков бяха в подкрепа на Украйна. Логично той коментира и нежеланието на президента Румен Радев да разреши държавна помощ за страната, нападната от Русия. “От няколко месеца насам поведението на Радев по вектора Изток-Запад е абсолютно неприемливо, абсолютно безотговорно и абсолютно несъответно на решенията на парламента. Аз тук провиждам и дългата ръка на онзи референдум за президентска република, за който се говори в момента. Тук има подмолни и антиконституционни действия. Президентът заявява себе си като едва ли не независим от парламента и по-висшестоящ. Така че, да, най-малкото има основания за започване на процедура по импийчмънт”, каза Пейков.

Издателят коментира и липсата на доверие в държавните институции, което според него е сериозен проблем. “Истинска демокрация без работещи институции не може да има. Това е мотивацията ми да бъда част от политическия живот. Ние трябва да върнем доверието в институциите. Отделните хора не могат да ги заместят, те могат да са само стрелката, която показва верния път, но това не може да бъде вечно”, заяви известният пловдивчанин.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина