Световни медии: България е хвърлена в политически хаос

Избори 2021 Новини
Кирил Петков

България, най-бедната държава в ЕС, е изправена пред риска от спирала на нови избори

 

Правителството на българския премиер Кирил Петков падна при вот на недоверие, съобщават световните агенции. Това ще хвърли страната в политически хаос на фона на войната в Украйна и повишаващата се инфлация, отбелязва Ройтерс. Допълва се, че до приетия със 123 срещу 116 гласа вот се е стигнало, след като управляващата коалиция е загубила мнозинството си заради спорове около бюджетните харчове и въпроса дали България трябва да разблокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Петков, 42-годишен харвардски възпитаник, който обеща да се бори с корупцията, зае твърда проевропейска и пронатовска позиция, след като Русия нахлу в Украйна – необичайно становище за страна с традиционно приятелско отношение към Москва, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира мнението на анализатори, които предвиждат, че при едно ново правителство българската политика към Русия ще е по-неутрална. Ройтерс акцентира на думите на Кирил Петков, че „този вот е една малка стъпка от много дълъг път“.

Сега страната е изправена пред възможни четвърти от април 2021 г. парламентарни избори, което
застрашава милионите евро от европейските фондове за възстановяване и намеренията ѝ до 2024 г.
да въведе еврото. Политическият блокаж може също така да попречи на усилията на България да си
осигури устойчиви доставки на природен газ, след като заради отказа на София да плаща в рубли
Москва прекъсна доставките на синьо гориво за страната, която е почти напълно зависима от руския
газ, отбелязва Ройтерс.

АП допълва, че България е блокирала кандидатурата за членство на Северна Македония, а с нея и
тази на Албания, и отбелязва, че днешният вот може да доведе до засилване на руското влияние в
региона.

Политически вълнения в България, правителството падна, така започва информацията си от София
Франс прес и добави, че вотът на недоверие е бил гласуван на фона на разногласия, засилени от
войната в Украйна.

Агенцията посочва, че сега България, най-бедната държава в ЕС, е изправена пред риска от спирала на нови избори, след като българите вече преживяха три последователни вота през миналата година – до сензационното влизане в политиката на проевропейския либерал Кирил Петков, решен да изчисти корупцията след десетилетно управление на противоречивия Бойко Борисов.

Премиерът Петков дойде на власт с надеждата да преобрази България в нормална, успешна,
освободена от мафия европейска държава, но войната в Украйна наруши дневния му ред.
Инициираната от Петков стратегия за сближаване с Република Северна Македония не беше по вкуса
на всички в правителството, отбелязва АФП.

В информацията си за гласуването на вота на недоверие руската агенция ТАСС отбелязва, че в
изказването си пред депутатите Петков е обвинил за провала на правителството лидерите на опозиционните партии и руския посланик.

Агенцията посочва, че е потърсила за коментар руското посолство в София. То е отбелязало във връзка със споменаването на името на посланика в изказването на Петков, че дипломатическото представителство не се меси във вътрешните работи на българската политика. „Руското посолство не коментира вътрешните работи на българската политика и личното мнение на премиера“, казаха оттам, съобщи ТАСС.

Източник: mediapool.bg

Споделете ни във:

1 thought on “Световни медии: България е хвърлена в политически хаос

  1. Паника, хаос, ужас….!!
    иначе преди така редовно всичко си се крадеше,
    подредена хармонична корупция, защитени от влизане в затвора министри и бизнесмени, а сега ?!!! о ужас, стана по-зле!!
    Не може да се вярва на „политици“, които говорят без да ограмотяват политически и икономически самите хора, а още повече че много от самите „политици“ сами си признават, че много много не разбират, но искат да помогнат. Ние избирателите сме на същия принцип, много искаме, много си мислим, че разбираме, но не искаме да се ограмотяваме, нито правно, нито икономически, нито политически. Естествено, някои се ограмотяват(едностранчиво), но стават плячка на демагогията и дезинформацията и започват и те да я разпространяват. Не виждам, как може да се бори корупция, без да се вкарват в затвора и от двете страни хора: и държавни служители, и бизнесмени, които се възползват. Така че прах в очите е за мен тази теза, че някой щял да бори корупцията. Както е и прах в очите, че имало прозрачност, а половината договори са кофиденциални. Прах е в очите, че има публичност, щом обсъждат на закрити врати. Демокрация без публичност не може. Ама защо трябва да обсъждаме нещо, което е извън обсега на нашите вирнати носове, забити в селфи егофренията ни на дисплея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.