Служебното правителство провежда първото си редовно заседание днес

Избори 2021 Новини
Кабинет Донев

Според министъра на енергетиката Росен Христов няма договорени 7 танкера с втечнен газ

Днес от 10ч ще се проведе първото редовно заседание на служебното правителство.  Дневният ред на кабинета все още не е известен. От „Дондуков“ 1 съобщиха, че ще бъде обявен по-късно.

Премиерът Гълъб Донев обяви вчера на извънреден брифинг, че кабинетът формира кризисен щаб, чиято задача ще бъде да търси решения на проблемите с природния газ.

Вчера бяха назначени 25 заместник-министри със заповеди на премиера. Те заемат местата на освободените в последния ден от работата на кабинета „Петков“.

По думите на министъра на енергетиката Росен Христов няма договорени 7 танкера с втечнен газ, а само оферта, която е за 3 танкера за тази година и още 4 за следващата. Също така той обясни, че няма слотове за тяхното разтоварване. Това означава, че България ще трябва да ги купува от други държави, което значително ще увеличи цената, обясни Христов.

От „Продължаваме промяната“ късно снощи призоваха служебното правителство да не всява паника у хората. В съобщение до медиите от ПП обявиха:

Правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30$ по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ.

За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит.

Апелираме да не се всява страх сред населението и оставаме на разположение да окажем съдействие. Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.