Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка

Избори 2021 Новини
Лена Бориславова

Държавното обвинение наблюдава досъдебно производство срещу неизвестен извършител

 

Началникът на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова е разследвана  за сключена неизгодна сделка от Софийската градска прокуратура.  По-рано през деня от бТВ съобщиха, че не е образувано досъдебно проиводство срещу нея.

Държавното обвинение наблюдава досъдебно производство за „съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда“, което се води срещу неизвестен извършител, пише mediapool.bg.

Повод за разследването е договор на Българската банка за развитие за правно обслужване с кантората, в която е работила Бориславова преди да влезе в политиката.

Договорът е сключен от управата на ББР на 1 юли 2021 година, като подписалите са Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Контрактът с адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ е за месечно възнаграждение от 13 690 лв. без ДДС. Първата информация по този случай изтече в сайта „Гласове“.

Договорът е сключен с кантората, а не със самата Бориславова. Тя е посочена като лице за контакт в него. Към онзи момент Бориславова не е заемала позиция в изпълнителната власт.

Когато Лена Бориславова решава да влезе в политиката с „Продължаваме промяната“, договорът на ББР с адвокатската кантора е прекратен три месеца по-късно.

В края на юни Бориславова коментира по този случай в профила си във Фейсбук: „Прокуратурата се е “самосезирала”, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала на новото ръководство в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение“.

Прокуратурата все още не е коментира официално образуването на наказателното производство

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.