Радев връчва втория мандат утре

Избори 2021 Новини
румен радев

ГЕРБ-СДС получават проучвателен мандат за кабинет

У тре в 11 часа президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Ще го получи втората политическа сила у нас – ГЕРБ-СДС. Държавният глава съобщи, че ако ГЕРБ върнат мандата, ще организира втори кръг консултации с парламентарните формации, след които ще реши на кого да връчи третия мандат:

„Ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя, каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програма. Според тези критерии ще взема решение, на кого да връча третият мандат. Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно, те да се проведат в началото на октомври.“

Партията на Борисов неколкократно заяви, че ще върне веднага мандата на президента.ГЕРБ няма да прави опит за съставяне на кабинет. Десислава Атанасова – председател на парламентарната група, уточни, че ще се отзоват на поканата за консултации преди последното трето завъртане на мандатната рулетка:

„Да, получихме покана за утре в 11 ч. за връчване на втори проучвателен мандат. Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат. В консултации ще участваме, когато ги насрочи президентът“.

Източник: bnr.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.