Нинова: Темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо

Избори 2021 Новини
Корнелия Нинова

Вицепремиерът и министър на икономиката в оставка с информация за износа на оръжие за Украйна

„Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя допълни, че е била призована от президента да „обяви на обществото и на левите истината“.

Нинова разкри целия документ, част от който бе показана от секретаря на президента Димитър Стоянов преди няколко дни. В документа пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Според вицепремиерът и министър на икономиката в оставка става ясно, че това е докладна записка от бившия директор на ВМЗ Сопот до Съвета на директорите. В него става въпрос за сделка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев.

„Желанието на изпълнителния директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година и да се прехвърли от Афганистан за Украйна“, обясни Корнелия Нинова.

Тя показа още един документ, с който Съветът на директорите одобрява промяната в сделката. Този Съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия за оръжия, но вече за Украйна.

Междувременно е сменен министърът и аз заемам този пост. Документите идват в комисията и тя отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение.

„Аз, като принципал, сменям изпълнителния директор на ВМЗ Сопот, който е назначен от ГЕРБ през 2015 г., а съветът на директорите е назначен на финала на последния служебен кабинет“, обясни министърът на икономиката.

Източник: dariknews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.