Изборният ден няма да бъде удължен

Избори 2021 Новини

По данни на ЦИК за страната активността е 39.99 процента. За сравнение през 2017-а е била  42.7 на 100 до този час

Изборният ден няма да бъде удължен и в повечето секции ще приключи в 20:00 ч. това съобщи Таня Цанева от Централната избирателна комисия, като уточни, че единствено при наличие на желаещи пред секциите е възможно процесът да продължи до 21:00 часа.

Общо 187 сигнала е получила ЦИК до момента за различни нередности, свързани с процеса. Сред тях 86 са за организацията на изборния процес, 46 – за непозволена агитация. Около 20 са сигналите от РИК за неработещи машини.

Три сайта са санкционирани за изнасяне на резултати. ЦИК указва на електронните издания незабавно да премахнат от интернет страниците си публикуваните резултати от социологически проучвания. Този, който е нарушил разпоредбата, се наказва с глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лева.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров коментира, че общо около 400 машини не работят в страната, от които 320 са тези във Велико Търново, за които се знае от началото на деня, че са спрени заради грешки. От съображения за сигурност не се разрешава ремонт на устройствата на място и рестартиране на гласуването.

От ЦИК посочиха, че едно от първите неща, с които ще се захванат след вота, ще е оценка на работата на машините.

По данни на “Галъп” малко над 38% е избирателната активност към 17 часа в страната. Сравнено с избирателната активност през 2017 г. към този час – тогава тя е била 42 процента.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.