Гласуват за нов председател на парламента

Избори 2021 Новини
Никола Минчев

През последните 30 години трима председатели на парламента са били отстранени предсрочно от поста

Депутатите ще избират нов председател на 47-то Народно събрание на мястото на отстранения на 16 юни с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Възраждане и останалите от ИТН Никола Минчев, съобщава БТА.

Проекторешението е внесла Десислава Атанасова, председател на ПГ На ГЕРБ-СДС. Номинации могат да правят политически групи и депутати.

След отстраняването на Никола Минчев длъжността изпълнява Мирослав Иванов. Възможно е Минчев да бъде предложението на „Продължаваме промяната“ за най-високата длъжност в държавата. Ива Митева от ИТН, другото споменавано име за поста, заяви, че отказва да бъде номинирана.

Гласуването ще е явно, по азбучен ред на претендентите. За избран се счита получилият повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако няма избран, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама номинирани, събрали най-много гласове.

В дневния ред на парламента влиза и приемането на правила за предлагане на кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

През последните 30 години трима председатели на парламента са били отстранени предсрочно от поста: Стефан Савов (36-то НС), Огнян Герджиков (39-то НС) и Димитър Главчев (44-то НС).

Източник: offnews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.