Борисов: Губят се милиарди от некадърност и безотговорност

Избори 2021 Новини
Борисов към Трифонов

Причината за актуализирането на плана е, че икономиката ни се развивала по-добре от очакваното

 

И това правителство, и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване, коментира днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията по повод новината, че финансирането на българския План за възстановяване и устойчивост ще бъде намалено с 578 млн. евро или над 1.13 млрд лева).

Вместо 6.27 млрд. евро България ще разполага с 5.69 млрд. евро, за да се възстанови от отражението на пандемията от COVID-19 върху българската икономика чрез реформи и изпълнението на проекти до 2026 г.

Всъщност причината за актуализирането на плана е, че икономиката ни се развивала по-добре от очакваното и страната ни имала нужда от по-малка безвъзмездна подкрепа. Това става ясно от данни за икономическия растеж, публикувани от Европейската комисия преди дни и цитирани от „Дневник“.

Корекцията на плановете на всички държави е заложена в регламента за програмата за възстановяване на ЕС NextGenerationEU. Той беше приет, преди да са ясни данните за реалния икономически удар в резултат на пандемията, поради което в правилата се предвиждаше актуализация на помощта.

Говорител на Европейската комисия заяви, че за да не се отказва от проекти, които вече са включени в плана за възстановяване, София може да попълни разликата със собствени средства или да си поиска заемната част от плана за възстановяване, която досега не е била потърсена.

България има право на до 4.5 млрд. евро заем по линия на Плана.

Източник: offnews.bg

Споделете ни във:

1 thought on “Борисов: Губят се милиарди от некадърност и безотговорност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.